Како је срески начелник Лаза у хотелу „Рудник“прекинуо представу „Сумњиво лице“ за Нову 1932. г и тужио глумце Суду за заштиту државе!

23755038_157037934913427_222811131362151280_n
Facebook

Сутра је , у оквиру шесте фестивалске вечери Другог по реду фестивала глумаца аматера Кучево 2024. године на репертоару комедија Бранислава Нушића „Сумњиво лице“. Љубитељи позоришта се већ сада спремају да уживају у свему што ће им глумци приредити. А да ли знате да су кучевачки глумци због ове представе почетком тридестих година замало заглавили робију !?

Догађај је у својој књизи Монографија Кучева и Звижда најбоље описао чика Милорад Николић. Елем,  кучевачки дилетанти су одлучили да  за Нову 1932.годину одиграју управо ову представу. Наравно у хотелу Рудник. Сала  је била пуна ( тада се ова Нова година није чекала) међу њима и срески начелник Лазар Богићевић Лаза  и његова супруга – како је представа одмицала то се начелниковица све више љутила и у једном моменту толико се разгаропадила да  Лаза прекида представу, утом полицијска пиштаљка позива дежурне жандаре а народ поче да бежи и…начелник Лаза је написао оптужницу Суду за заштиту државе против свих актера представе а локални политички прваци и позиције и опозиције се састаше, ујединише  и договорише да свако  од „свога“ кога је имао у престоници тражи да се зауизме за глумце и да  се начелник Лаза пошаље негде напоље из Кучева. Тада  написаше и писмо самом Нушићу објашњавајући му шта се десило. Славни комедиограф им је одговорио да не брину и да ће ствар са Судом решити он. Тако је и било! Глумци су ослобођени сумње, Лаза је после пар месеци премештен а комад је одигран за нову 1933. годину и сем премијере имао је и две репризе!

 

Loading