Od oktobra nova obavezna vakcina

vakcine_avgust-2016
Facebook

Na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ,prošle godine u februaru, na spisak obaveynih vakcina stavljena je i vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoke . Ova vakcina štiti od upale srednjeg uha, bronhitisa, meningitisa, sepse, upale pluća i za njeno uvođenje saglasni su pedijatri, infektolozi, epidemiolozi, mikrobiolozi i imunolozi.

 

Da bi se počela primenjivati, bilo je potrebno usvojiti  Pravilnik o imunizaciji. Doneta je odluka da se do 1. oktobra usvoji i finansijska projekcija koja će definisati  koliko je novca potrebno za kupovinu vakcine i u kojim količinama će biti kupljena.

Kako je reč o obaveznoj vakcini, ona će za sve biti besplatna, a troškove će snositi Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Vakcina može da se primi posle drugog meseca života, a deca će je primati tri doze u razmaku od četiri  do osam sedmica. Revakcinacija se vrši u drugoj godini života, a kako se prima sa drugim vakcinama, kalendar vakcinacije neće biti promenjen.

 

Loading