Cene svežeg mesa drastično skočile!?

06 mesoa alexa_620x0
Facebook

Kako to već par dana prenose elektronski I štampani mediji, došlo je do naglog I osetnog skoka cena svežeg mesa.Tako je I u našem gradu danas teško naći kilogram buta bez koske ispod 560,00 dinara, dok su cene vratnih I leđnih krmenadli oko 540,00 dinara.

I dok pojedini poznavaoci kretanja cena na tržištu mesa tvrde da je cena namerno podignuta zbog predstojećih prvomajskih praznika I Đurđevdana, s druge strane, kako to navode “Večernje novosti”, postoje teorije, da je ponuda tovljenika u Srbiji izuzetno loša, pa je kilogram žive vage dostigao u pojedinimi delovima naše zemlje i 200 dinara. Ipak, treba znati da cena jagnjetine nije podignuta.

Kako kažu u Ministarstvu trgovine, cena svežeg svinjskog mesa jeste poslednjih dana povišena, u proseku za 60 do 70 dinara, u zavisnosti od kategorije.

– Pre nekoliko nedelja razlog je bio Vaskrs, a sada Prvi maj i Đurđevdan – objašnjavaju u resornom ministarstvu. – Povećana je tražnja, a povećana je i cena tovljenika. Već polovinom maja dođe do stabilizacije cena, jer su sada porasle samo cene svežeg mesa, dok su prerađevine ostale iste. Nema baš neke nestašice mesa, već je definitivno povećana tražnja. Čak ni stočarima ne ide naruku ta „napumpana“ i visoka cena, jer u roku od pola godine, ona drastično padne, pa bude višak na strani ponude. Svakako, veće cene nisu nikakvo iznenađenje za ovaj period godine. Prema našim saznanjima „otišla“ je samo cena svinjskog mesa.

Pojedine velike mesare, ali I oni koji se bave prodajom mesa Kučevu poslednjih nekoliko dana, dva do tri puta su podizale cenu mesa.

– U Srbiji se zna da pred Uskrs poskupe jaja, a pred Đurđevdan svinjetina i jagnjetina – kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. – Ovde ne postoji zdrava konkurencija ili neki načelni dogovor. Neobično je jedino to što je cena jagnjetine ostala ista. Ne znamo šta se dešava s tim na tržištu. To je jedan špekulantski odnos trgovaca i proizvođača prema kupcima. Jednostavno, zakon ponude i potražnje ne važi u Srbiji. To se desilo i sa jajima, a kad nije imao ko da ih kupi pala je cena. Očekujemo sličnu reakciju i sa mesom. Ekonomska stabilnost građana je izuzetno mala, pa ove cene neće baš tako lako proći dugo.

SMANjEN FOND

U SRBIJI je prošle godine bilo 3,02 miliona svinja, od čega oko 356.000 krmača. Trend urušavanja stočarstva i te kako je uhvatio našu zemlju, jer je za poslednjih 10 godina nestalo više od 800.000 svinja.

SCENARIO

I PRE godinu dana dogodio se sličan scenario. U trgovinama je svinjsko meso zbog nestašice skočilo za čak 150 dinara po kilogramu. Ipak, posle praznika cenovnici su se vraćali u normalu. Stručnjaci pretpostavljaju da će i ove godine biti isto i kako leto bude odmicalo da će cene da idu na niže.

IZVOR : “VEČERNJE NOVOSTI”

 

Loading