Представљен Програм „Србија и ЕУ – Опрема за привреду“ – 3,1 милијарди бесповратних средстава за српске привреднике

IMGL2215_1
Facebook

Програм „Србија и ЕУ – Опрема за привреду“ који Министарство привреде реализује у сарадњи са Развојном агенцијом Србије и Делегацијом Европске уније у Србији представљен је данас у Београду.

Програмом је обезбеђено бесповратно 3,1 милијарда динара за финансијску подршку предузетницима, задругама, микро и малим предузећима за набавку опреме. Министарство привреде обезбедило је 1,9 милијарди динара а додатна средства за реализацију Програма обезбеђена су из претприступних фондова ЕУ – ИПА 19.

“У оквиру Програма Опреме који је најинтересантнији за наше предузетнике и привреднике,  издвојено је 1,9 милијарди динара из буџета Републике Србије, а ове године је и Европска унија препознала његов значај. Са средствима ЕУ, преко 600 српских привредника има на располагању 3,1 милијарду динара бесповратних средстава. Другим речима обезбеђено је 25 % средстава бесповратно, док је учешће самих привредника 5 % док се остатак средстава обезбеђује преко кредита код партнера – банака и лизинг кућа“, рекла је на представљању Програма Анђелка Атанасковић, министар привреде у Влади Републике Србије.

“Овај програм уз допринос Европске уније од 10 милиона евра ће дефинитивно помоћи српским компанијама да расту и развијају се, модернизују своју производњу или услуге и буду више одрживе и еколошке кроз, на пример, уградњу соларних панела. Очекујемо да ће до 600 микро и малих предузећа широм Србије моћи да добије средства за опрему – захваљујући финансијским средствима од Владе Србије и Европске уније”, изјавио је овом приликом шеф Делегације ЕУ у Србији, Емануел Жиофре.

Кроз пружање финансијске подршке за куповину нове опреме, сектор микро и малих предузећа, предузетници и задруге унапредиће производне капацитете. Јавни позив за учешће у Програму отворен је 1. јуна.

На представљању Програма, одржан је и Панел на ком су учествовали представници Министарства привреде, Развојне агенције Србије, банака, лизинг компанија и успешни привредници који су раније учествовали у програмима подршке Министарства привреде.

Јавни позив је отворен док се средства не утроше а најкасније до краја ове године. Више информација о Програму „Србија и ЕУ – Опрема за привреду“ и критеријумима за учешће можете видети на порталу https://preduzetnistvo.gov.rs/.

Промотивни видео о самом Пројекту је на линку: https://we.tl/t-7pgciCcMul.

Loading