Једним кликом до Уверења о плаћеном порезу на имовину

printscreen-rtv-sajt
Facebook

Како је то саопштила  Канцеларија за информационе технологије и електронску управу становницима Србије је омогућено да без одласка на шалтере, путем нове услуге еУверење на Порталу локалне пореске администрације www.lpa.gov.rs добију електронско уверење да су измирили пореске обавезе везане за порез на имовинуе.

Путем Портала ЛПА, грађани у пар кликова могу да поднесу захтев за добијање тог уверења, а електронски документ могу да преузму или на Порталу ЛПА или у свом еСандучету на Порталу еУправа.

За коришћење те услуге потребно је да грађани буду електронски идентификовани квалификованим електронским сертификатом, без обзира да ли је у клауду или на смарт картици/ УСБ токену.

Захтев за добијање уверења могу поднети физичка лица, предузетници и правна лица, а захтев се може поднети свим локалним пореским администрацијама које су омогућиле обраду електронских уверења.

Директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић рекао је да су само прошле године локалне пореске администрације у Београду издале више од 120.000 тих уверења на захтев грађана.

„Због тога смо се одлучили да и ову услугу дигитализујемо и олакшамо свим грађанима, али и привреди, да електронски поднесу захтев и добију еУверење без одласка на шалтере“, рекао је Јовановић.

Он је додао да је услуга еУверење тренутно доступна у 37 локалних пореских администрација, а током лета се очекује да и остале локалне општинске и градске администрације омогуће ту услугу.

У саопштењу се наводи да је потребно да појединац буде регистрован корисник на Порталу еУправа високим нивоом поузданости (квалификованим електронским сертификатом у клауду, на картици или УСБ токену), те да је више информација како до бесплатног сертификата доступно у клауду на адреси https://euprava.gov.rs/usluge/6864

Такође, додаје се да, након што се поднесе захтев, локална пореска администрација има рок од осам дана да изда електронско решење, које се може преузети или на Порталу ЛПА или у свом еСандучету на Порталу еУправа.

извор и фото :топпрес

Loading