Јефтинија регистрација за возила стара од 5 до 20 година запремине мотора преко 2 000 кубика

DSCF9167
Facebook

Народна скупштина Реоублике Србије је усвојила Закон коијм се предвиђају нове скале за опорезивање  возила при регистрацији. Закон ће се примењивати од Нове године и практично предвиђапојефтињење  само на возила старости од пет до 20 година, са запремином мотора преко 2.000 кубика. Колико ће ово значити, најбоље осликава  податак да је просечна старост возила у Србији око 17 година.
Славица Савичић из Министарства финансија је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекла да ће, према неким анализама, нове скале важити за око 60.000 возила.

“Сви у овој групи ће имати корист. Дуже време имате неку несразмеру, они су у некој тежој позицији, тако да овим изменама сви који су у овој групи мислим да ће бити задовољни. Али највећи износ прописаног пореза плаћају возила преко 3.000 кубика. Суштински, када примените ове проценте, чини ми се да ће они имати највећи бенефит од ових изменама”, рекла је Савичић.
За возила стара више од 20 година умањење није мењано, те ће оно и даље бити 80 одсто.

“Овде се ишло на варијанту да возила старија од 20 година остану на истом ниво и да немамо никакво умањење, имајући у виду и еколошке разлоге. С друге стране, овде се водило рачуна и о безбедности на путевима. Покушали смо и те аспекте да сагледамо, да дамо умањење људима који су до сад имали велике обавезе по том основу, а да се с друге стране води рачуна и о екологији и о безбедности”, појаснила је Савичић.

Извор : урбан сити

Loading