Три дана надокнаде сигурно, неизвестан почетак распуста

IMG_0340
Facebook

За сада је извесно да  ће медицински део Kризног штаба тражити да распуст почне знатно раније, наводи Телеграф.

– Тражићемо да последњи радни дан у школама буде петак пред Светог Николу, односно 17. децембар, и да ђаци званично буду на распусту од 20. децембра – незванично за Телеграф.рс каже извор из Kризног штаба. Зимски распуст ће, иначе, поред новог соја короне вируса – омикрона, бити главна тема предстојеће седнице Kризног штаба.

Министар просвете Бранко Ружић је раније изјавио  да  ово Министарство за сада остаје при томе да распуст почне према школском календару, односно 31. децембра, али и да је спреман на померање, уколико у Kризном штабу то буду тражили.

Како се сазнаје, став просветних синдиката је да је сувише рано распустити школе 20. децембра, јер наставници не могу да стигну да прво полугодиште заврше до тада. Kако просветари сматрају, најбоље је наћи средину и остају при предлогу да распуст почне 24. децембра.

– Нама делује најизвесније да распуст почне 24. децембра. И ми очекујемо да због празника и слава дође до погоршања епидемиолошке ситуације, али сада је касно јавити просветарима да већ за три недеље треба да заврше полугодиште – каже Милорад Антић из Форума средњих стручних школа.

Kако је Телеграф већ подсећао, ђаци ће у другом полугодишту имати да надокнаде и три дана од продуженој јесењег распуста у новембру.

Kако сматрају просветари, извесно је да ће школска година морати да буде продужена како би се све надоместило. Ако се ђаци распусте 24. децембра, имаће осам дана надокнаде. Иначе, пропуштени часови могу да буду надокнађени на два начина:

– радним суботама у комбинацији са додатним часовима током радних дана
– продужењем школске године

Евентуално, могућа је и комбинација ова два модела, када би школска година била продужена за једну недељу, а остатак био надокнађен радном суботом или додатним часовима током радних дана.

ИЗВОР : ПАЛАНКА ДАНАС

Loading