Електронска пријава пољопривредних газдинстава од 1. јула

DSC08598
Facebook

Народна скупштина усвојила је измене и допуне Закона о пољопривреди и руралном развоју, којима је предвиђено увођење дугоочекиване електронске платформе еАграр, саопштио је НАЛЕД. Софтверско решење омогућиће од 1. јула 2022. да се више од 400.000 газдинстава региструје онлајн, што ће, према истраживању НАЛЕД-а, скратити досадашњу процедуру чак четири пута, док ће трошкови пријаве бити смањени за 80 одсто.

На развоју еАграра заједно раде Министарство пољопривреде и НАЛЕД, а цела слика биће заокружена 1. јануара 2023. када ће пољопривредници моћи онлајн, у неколико кликова, да се пријаве за државне субвенције. Увођење дигиталног регистра се налази на листи приоритета Управе за аграрна плаћања, као органа који води регистар.

Досадашња пракса регистрације налагала је пољопривредницима да доставе више од 90 података у 10 различитих докумената, од чега је 70 одсто информација било сувишно, попут доказа о власништву земљишта или над животињама, јер већ постоје у базама различитих државних органа. Осим што је било неопходно да за овај поступак издвоје готово пет сати, пољопривредници су сваки пут морали да плате и таксе за разне изводе и потврде, што их је годишње укупно коштало око два милиона евра. Зато поздрављамо одлуку Владе да се овај поступак скрати, а подаци из преко 20 јавних регистара увежу и учине доступним и видљивим на једном месту свима, каже извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

Како би обезбедили да пољопривредници буду едуковани о начину употребе нове платформе, НАЛЕД у сарадњи са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) спроводи пројекат путем којег ће се вршити обука корисника, директне менторинг посете, као и промотивне кампање у циљу благовременог информисања свих релевантних актера.

Извор : ТОП ПРЕС

Loading