Priča o prestonici srpskog murala Kučevu, ispričana objektivom

Facebook

O Kučevu, njegovoj istoriji, ljudima, događajima, narodima koji su tu živel i stvarali postoje mnoge priče, legende i epovi, o njemu je pevano, pisana poezija, slikari su ga slikali, vajari vajali, igrači igrali.Kučevo je odavno zauzelo jedno od najznačajnih mesta na kulturnom nebu Srbije – to je zaslužilo svojim  manifestacijama kojima se čuva kulturni identitet stanovnika ovog podneblja,  svetski priznatim umetnicima kao što je legenda evropske muzike Đorđe Marjanović, likovnim stvaraocima, a u poslednje vreme i glumcima, fotografima… Ovaj prilog je još jedna priča o Kučevu, ali ispričana na malo drugačiji način – objektiovom fotoaparata.

 

 

Kučevo je kulturnu javnost u zemlji i inostranstvu,  zatalasalo  ponovo  u leto 2015. godine, kada je realizacijom projekta „Kučevo, grad murala“ postalo srpska prestonica ovog likovnog izraza. Grupa mladih umetnika, predvođena našim sugrađaninom master umetnikom Bojanom Veljkovićem, oplemenila je svoj grad nizom murala i tako ga celog pretvorilo u jedno veliko  umetničko delo.

                 

Sam projekat ima za cilj decentralizaciju kulture, podsticanje produkcije vizuelne umetnosti i njenu dostupnost osobama sa invaliditetom ali i mogućnost njenog masovnog korišćenja i ohrabrivanje raznolikosti kulturnog izraza.

 

          

Umetnička dela inspirišu i podstiču druge na stvaralaštvo. Fotografije ovog priloga su priča o muralima grada na Peku koju je svojim objektivom ispričao Aleksandar Novaković.

 

 

 

Saradnik na prilogu – Dragan Despot  Đorđević

FOTO -Aleksandar Novaković

Loading