Vitraž “ Putevi ispirača zlata “ na portalu zgrade Centra za kulturu

Facebook

Kučevo  u poslednje vreme ubrzanim korakom menja svoj imidž, obavijeno jednom novom vrstom energije i drugačijim pristupom mladog naraštaja prema samom gradu. Danas je među mladima in postalo“ šta ja mogu učiniti za svoj grad” i to budi veliku nadu kod svih, da će grad na obalama Peku i cela opština, svakim danom biti bolje i lepše mesto za život.

Tako je i mladi kučevački slikar, Vladimir Petrović, počeo oslikavanje portala zgrade Centra za kulturu, koji sada krasi prvi deo triptiha vitraža ““ Putevi ispirača zlata „, koji treba u celosti da bude završen do maja 2017.godine.

Inspiraciju za svoje umetničko delo, jedan od najperspektivnijih mladih kučevačkih likovnih stvaralaca, pronašao je u ispiranju zlatonosne reke Pek kroz milenijume. Istorijski je dokazano da se ovde ruda eksploatisla još na prelasku iz kamenog u bronzano doba, a svakako da bi ovi krajevi ostali nenastanjeni vekovima da nije bilo zlata i drugog rudnog bogatstva koje je kroz milenijume mamilo različite narode da ga eksploatišu. Petrović je uspeo da kroz vremenski continuum, oslikavanjem staklenih površina,  prikaže najznačajnije epohe u eksploatisnju rudnog bogastva Zvižda i Homolja.

 

Hiljadama godina unazad zlato je simbol bogatstva i moći a vitraž  “ Putevi ispirača zlata “ na portalu Centra za kulturu pokušava da ukaže da su kultura i umetnost pravo  zlato i bogatstvo savremenog društva.

Saradnik na prilogu DDĐ

 

Loading