Kakva nas zima očekuje ?

IMG_1635
Facebook

Po prognozama meteorologa očekuje se da će biti od 30 do 60 mraznih dana (kada minimalna temperatura bude ispod nule) u nižim predelima, a na planinama od 60 do 80 dana. Međutim, broj ledenih dana, kada je temperatura i tokom čitavog dana u minusu, ove zime neće biti veliki – možemo očekivati samo 8 do 15 ledenih dana tokom ove zime i to u nižim predelima, a na planinama od 25 do 45 ledenih dana.

Prosečno hladan decembar

 

Očekuje se da će temperature u decembru biti malo više nego što je to uobičajeno. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 5,7 stepeni Celzijusa. Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 2 milimetara u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina iznosiće oko 49 milimetara.

Blaži i malo suvlji januar                          

Srednja januarska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka. Temperatura će biti za oko 1,5 stepeni viša u odnosu na višegodišnji prosek. Očekuje se da će u januaru srednja maksimalna temperatura u Beogradu i široj okolini, oko 4,6 stepeni.

U  februaru manje padavina, temperatura do 6 stepeni

Srednja februarska temperatura i količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka. Možemo očekivati da će srednja maksimalna temperatura iznositi oko 6,5 stepeni Celzijusa, i to u Beogradu i široj okolini. Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 milimetara

Blaži i malo suvlji mart

I u martu možemo očekivati da će temperatura vazduha biti viša nego što je to uobičajeno za mart, 0,6 stepeni. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 4 stepena, dok će srednja maksimalna biti oko 13 stepeni Celzijusa. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka. Martovska suma padavina iznosiće oko 36 milimetara.

Inače, najhladnija zima u Srbiji zabeležena je 1953/1954. godine sa srednjom temperaturom vazduha od minus 4,7 stepeni, dok je najtoplija zima bila 2006/2007. godine sa temperaturom od četiri stepena.

Izvor Blic

 

Loading