Јаношевић – тајна дуговечности у политици је савез са народом

Facebook

 

Мало која тема или догађај су подигли толико прашине по друштвеним мрежама и у локалној политичкој јавности као скуп напредњака одржан у среду, 30. августа у Великој сали Центра за културу. Било је најразличитијих тумачења шта је то било – прослава годишњице оснивања ОО СНС, проширени састанак неког органа, давање подршке водећим партијским људима. Ево шта је први човек напредњака у Кучеву, Новица Јаношевић рекао на питање :

Који је циљ био тог скупа?

 

Н.Ј. Морам прво да се извиним свима који нису могли да буду присутни јер смо били ограничени простором. Првобитно нам је била жеља  да све наше чланове и активисте који су помогли нашем одбору окупимо и  захвалимо им се на досадашњем раду. Међутим, од мојих страначких колега потекла је идеја да би требало и да обележимо девет година постојања Општинског одбора Српске напредне странке Кучево. Па је то било и једно и друго. Скуп је изазвао велике емоције код свих присутних, било је ту људи који су заједно у политици више од две деценије, па…Ја сам рекао да, без обзира дали ћу и у будућности обављати неку страначку функцију, увек ће ми бити велика част да будем део ове екипе, а бити на челу оваквог одбора пуних девет година то је неизрецива част и велика привилегија. Организовали смо и  одлазак на концерт у оквиру отварања Љубичевских коњичких игара за стотину наших чланова.

Прошле године сте четври пут за редом добили поверење народа да предводите општину. У чему је тајна толике дуговечности? Шта је са политичким противницима?      

            Постојали су озбиљни политички противници, а постојали су и они, које као да сам ја бирао за противнике и постоје, нажалост,  они који не могу да сакрију своју мржњу.  Међу њима има храбријих, који јавно нешто износе, а има и оних  који се плаше тужби за увреде, па блате све редом са лажних профила на друштвеним мрежама. Мени лично ништа не смета, чак ми је и забавно. Они нису свесни да ми тиме помажу да будем увек актуелан. У политици је најгоре кад те забораве. Народ  на изборима увек оцењује резултате, а не оно шта је за вас неко рекао.  Све лоше речи и лажи које моји противници износе, враћају се опет њима, јер је то одраз њихових слабости и комплекса. Најсмешнији су ми они који злоупотребљавају државне органе, па пишу разне лажне пријаве. После излазе за скупштинску говорницу,па се чуде како неки људи и даље обављају неке функције. Па, обављају их зато што су  пријаве лажне!Они, у својој немоћи, вређају одборнике па кажу: „…. онај одборник на бициклу, онај овако, онај онако“.

 

Шта је истина у константим причама да неки центри моћи  непрестално раде на рушењу Вашег одбора тако што би неки одборници прешли на другу страну. И како објашњавате прелазак два одборника са противничке листе у Ваш одборнички клуб?

 

Ти покушаји и даље постоје  и само нека тако наставе, бићемо још јачи. Знате, сви који мени причају лоше о неком, ја знам да ни мени не мисле добро, јер тај, ко само критикује, тај ће сутра и о мени лоше да говори. Ми, који озбиљно радимо овај посао, знамо да је тако. У четвртак сам имао озбиљан састанак са председником Извршног одбора СНС-а, Дарком Глишићем, са Николом Селаковићем и Ивицом Којићем, где сам делегирао пет најважнијих тема за општину Кучево и они су спремни да помогну. Мислим да се тако треба борити за своју општину. Дакле, ја нисам ишао у Београд да кукам на неког, већ да се борим за своје суграђане.  По повратку са тог састанка, у вечерњим сатима, присуствовао сам Збору грађана у Мустапићу, на коме је било присутно седамдесетак мештана, а тема је била водовод. То је оно што тражим од својих сарадника, да нам наша општина и грађани  буду на првом месту, да раде   оно за шта  су  изабрани, а ови други нека седе у кафићима, нека испијају кафе, праве комбинације, гледају како живот поред њих пролази, нека  смишљају нову лаж о нама, нека отворе нови лажни профил и друге глупости.

 

 

Многи мешају надлежности локалне самоуправе са републичким, дали сте задовољни са помоћи републичке власти?

 

            Сада је сигурно лакше, од времена када је Милекић био председник општине. У почетку његовог мандата, дакле 2004. завршавала се пљачкашка приватизација тадашњег ДОС-а. Тада су продате и ДП КККК „Вељко Дугошевић“ ( Кречана) и ШИК,  и УТДП „Партизан“ , а касније и Кисела вода Дубока. Он није могао ништа да учини јер је државу водио ДОС, али лично мислим  да су били њихови на власти у Кучеву,  прошли би још горе. Од те досовске катастофе ћемо још дуго да се опорављамо. Што се трговинских и угоститељских предузећа тиче, ту је ситуација солидна,  недостају нам производна предузећа. Позитивно је то што имамо новог власника фабрике воде у Нересници и што је она почела да ради. У међувремену је изникао велики алуминијумски центар у Раброву, који, реално, покреће привреду Доњег Звижда, као и неколико мањих погона, а ми се надамо да ће, по пуштању гасовода, у 2018. години и погон Железаре Смедерево, у Каони, имати све предуслове за значајно повећање производње. Људи и не знају колико је гасовод значајан за нас, а важно је да знају и да инсталације гасовода прате и оптички каблови, па је ту и брзи интернет. Све је то помоћ републике и општину Кучево не кошта ништа. Можда све ово није нешто епохално, али они који вам говоре о епохалним пројектима, они причају бајке.

 

Шта је са пољопривредом, чули смо да се и ви у слободно време бавите пољопривредом?

 

            То је оно што волим. Ја сам рођен и одрастао на селу, али пољопривреда може бити и значајан извор прихода ако човек хоће да ради, иако је тешко пласирати производе,   цене су ниске,а   помоћ државе мала у односу на друге државе у региону. Од кукања нема ништа, зато они који се баве пољопривредом треба да се удруже, да имају заједнички производ. Ових дана би требало да се оформи и нова земљорадничка задруга. Оно што бих препоручио грађанима јесте, да буду у контакту са   одељењем за пољопривреду општине Кучево и имаће и стручну, али и финансијску помоћ.

 

Можете ли нам најавити неки значајан инфраструктурни пројекат?

 

            Велика средства улажемо у инфраструктуру. Неки кажу:“ Они раде, али асфалт се не једе“. Наравно да се не једе, али утиче на квалитет живота.Улагали смо и улажемо у Дом здравља, школе, вртић. Ове године реновирамо Домове културе у Раброву, Љешници, Сени, Каони, Церовици, а надам се да ћемо успети до зиме да завршимо и централно грејање у Дому културе Вељко Дугошевић у Кучеву. Пошто је део надлежности са Дирекције за изградњу прешао на општинску управу, управа се није баш снашла у инплементацији капиталних пројеката у путну инфраструктуру али,верујем, да ћемо до краја грађевинске сезоне, добар део радова да завршимо. Наш приоритет су места где се мало до сада радило. Радимо и водовод у Церовици. Мањи мостови, пропусти и редовно одржавање путева су нешто што се код нас подразумева, а пројекти које сам ја кандидовао код републичке власти јесу, санација пута према Равништу и пут првог б реда према Мајданпеку.

 

 

 

 

 

Loading