На данашњи дан пре 148 година, основано је Српско друштво Црвеног крста

beograd-prenos-ranjenika-1876
Facebook

Црвени крст у Србији је једно од 15 првооснованих националних друштава Црвеног крста у свету. Данас обележавамо 148 година од оснивања Црвеног крста Србије и међународног признања у непрекидном трајању.

Црвени крст у Србији основан је 06. фебруара 1876. године у Београду на иницијативу др Владана Ђорђевића. Међу првим задацима новооснованог друштва било је збрињавање избеглица које су долазиле у тадашњу Србију због херцеговачког устанка.

У првој години оснивања, Српско Друштво Црвеног крста је окупило око 2.000 чланова и основано 35 пододбора у земљи.

Исте године, на иницијативу Српског Друштва Црвеног крста, Кнежевина Србија је потписала Женевску конвенцију, а 11. јуна те године, Српско Друштво Црвеног крста је постало члан велике породице друштва Црвеног крста у свету, добивши признање од Међународног комитета Црвеног крста.

Црвени крст Србије је данас највећа и најстарија хуманитарна организација у земљи која својим деловањем и програмима које реализује потврђује свој потенцијал за спровођење ефикасних и ефективних програма и активности користећи своју мрежу организација, едуковане професионалне сараднике и волонтере у корист најугроженијих људи и локалних заједница.

Своје циљеве остварује радећи са многобројним партнерима.
У раду Црвеног крста учествује преко 900 запослених, више десетина хиљада волонтера и 193.276 чланова Црвеног крста.

Loading