ПУ „Лане“ прославила 40. рођендан

IMG_2721
Facebook

Било је изузетно данас свима који су имали ту привилегију да у  Центру за културу „Драган Кецман“присуствују обележавaњу 40. рођендана Предшколске установе „Лане“. Атмосфера је била – изузетна  : све је одисало најсуптилмнијим емоцијама, сентиментом, не зна се ко је био више дирнут , родитељи који су јуче и сами били у вртићу, или њихова деца која су то сада или баке и деке које су то биле и са својом децом и сада са унучићима, садашње васпитачице и радници у  вртићу или они које је животни пут одвео у другим правцима или године у пензију. Све у свему, слободно се може рећи да је цео град учествовао у великом догађају – прслави 40. рођендана вртића у Кучеву!

Само обележавање имало је три сегмента. У првом, који је одржан у холу Центра за културу „Драган Кецман“ присутни су прво одгледали филм о постајању и раду ПУ“Лане“ у протеклих 40. година у режији Миодрага Винкића а онда је директорка Биљана Кецман најзаслужнијим појединцима и установама уручила повеље и захвалнице. Повеље су добили : прва директорка вртића Бранка Јеремић, прва васпитачица вртића Елизабета Унгурјановић, прва медицинска сестра васпитач Снежана Ђорђевић, Светлана Станојевић која последњих 40 година ради као васпитачица у вртићу и председник општине Кучево др Иван Рајичић.

Након тога, деца из сва три објекта ПУ „Лане“ припремила су величанствени програм.Пре почетка програма  деца су отпевала химну. Присутнима  се прво обратила директорка Биљана Кецман која је рекла :

Драга децо, поштовани родитељи, поштовани и уважени сарадници, колеге и сви запослени, СРЕЋАН НАМ 40 -ти ЈУБИЛАРНИ РОЂЕНДАН ВРТИЋА. Хвала свима што својим радом, трудом и залагањем на различите начине доприносите да наш вртић буде срећно, безбедно и подстицајно место за раст и развој сваког детета у нашој општини.

Драги гости добро дошли на наш јубиларни 40- ти рођендан! Хвала вам што сте данас са нама. Поздравила бих све присутне родитеље, децу, и све грађане нашег лепог Кучева.  Част ми је је што смо данас ваши домаћини и што имамо прилику да са вама прославимо овако важан датум за нашу установу!

Захваљујем се нашој локалној самоуправи што су данас са нама а посебно бих поздравила председника општине Др Ивана  Рајичића са сарадницима, председника Скупштине општине  Бранка Кецмана са сардницима, начелника Општинске управе Николу Милорадовића са сарадницима , прву директорку вртића  г-ђу Бранку Јеремић, директоре јавних предузећа и установа чији је оснивач наша локална самоуправа , директоре школа, председника Националног савета Влаха, представнике полиције, црквене великодостојнике са територије наше општине, председницу Управног одбора  установе, г-ђу Мицу Лукић Раденковић, присутне медије , а посебно бих се захвалила председници  Савеза удружења  васпитача Србије, председници удружења васпитача Браничевског округа „Васпитач плус“, представници удржења медицинских сестара васпитача предшколских установа Браничевско-подунавског округа, директорима предшколских установа Браничевског, Подунавског и Поморавског округа који су данас са нама.Такође, желим да се захвалим свима  који су на било који начин допринели да ми данас прослављамо 40- ти рођендан.  

Поносна сам што смо претходних година радили на осавремењивању и модернизацији нашег вртића, а све у циљу како бисмо створили подстицајну средину за игру и учење  наше деце.

Од септембра 2022. године предшколска установа „Лане“, Кучево је започела примену  концепције Нових основа програма ПВО која је заснована на савременим теоријским сазнањима, међународним документима образовне политике, примерима квалитетне инклузивне праксе и програмима предшколског васпитања и образовања у свету. Задовољство ми је што је мени као директору припала част да са својим стручним тимом водим запослене кроз процес промена и имплементације нових основа програма „Године узлета“.

     Поносна сам што је наша установа препознатљива по сјајним примерима добре праксе и искорацима ка новим основама програма. Квалитету нашег рада посебно доприносе модел заједнице професионалног учења и хоризонталне размене, како унутар наше установе тако и између нас и других установа.

 Срећни смо што су многе генерације, деценијама уназад, на путу да постану добри и успешни људи, пролазили кроз нашу установу и што им је управо наш вртић био полазиште за остваривање великих личних и професионалних успеха.

  1. генерација предшколаца провело је своје детињство у нашем вртићу са својим васпитачима који су им били други родитељи, подршка и ослонац. Прве кораке,  речи, знања, прва пријатељства и прве симпатије понели су управо из вртића.

У наш рад уткана је љубав и посвећеност сваком детету! Сви ми запослени у предшколској установи растемо заједно са нашом децом, и свака генерација оставља велики траг и лепе успомене на један период њиховог али и нашег живота.

 Свих ових година радимо на проширивању наше делатности а циљ нам је да свако дете добије прилику да буде део система предшколског васпитања и образовања.

И за крај…..цитираћу великог  Мику Антића

„Путева има триста да се оде из детињства,

а само се ретки сете да остану вечно дете“!

Након ње, присутнима се обратио и први човек локалне самоуправе др Иван Рајичић :

Поштована директорка, уважене васпитачице, драга децо и родитељи.
Осећам велики понос што данас стојим на овој бини и имам прилику да заједно са свима вама учествујем у прослави првих 40 година успешног рада нашег вртића Лане у Кучеву.
Године су пролазиле, нове генерације су стасавале под будним оком, топлином и знањем нама драгих васпитачица, које су свима пружале несебичну и неподељену љубав и прилику да схватимо колико је важно да, кроз игру, заволимо живот и колико је важно да научимо да волимо и поштујемо све своје другаре.
Драго ми је да сам и сам био део нашег вртића, да сада и моја деца стичу знање у истом, а надам се и верујем да ће и њихова деца имати ту част и прилику да наставе светлу традицију похађајући ову, за нашу општину веома важну установу.
Локална самоуправа је у марту ове године донела одлуку да од 1. Септембра 2023. године, боравак деце у свим одељењима вртића Лане буде бесплатан.
Веома смо сви поносни да смо успели да донесемо једну такву одлуку чиме смо доказали да се искрено залажемо за нашу децу и жељу да нас у будућности буде још више. Јер само су деца гарант да једно место има сигурну и стабилну будућност и да је улагање у децу заправо улагање у бољу будућност свих нас.
Сва деца ће се једнога дана, када буду одрасли, успешни и пре свега добри људи, увек радо сећати периода када су боравили у вртићу и то ће им увек будити најлепше емоције, као и свима нама који смо ишли у наш вртић Лане.
И на послетку, желео бих још једном да свима вама честитам овај значајан јубилеј, да вам пожелим још пуно успешних година у раду, образовању и васпитању наше деце.
Живели!

 

 

 

 

Loading