У Палати Србија одржан свечани пријем за националне савете националних мањина

41
Facebook

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов приредио је данас свечани пријем у Палати Србија на којем је поздравио и пожелео добродошлицу новоизабраним председницима и председницима извршних одбора националних савета националних мањина у Србији.

„Ово је ваш други дом, врата су била и даље ће бити отворена за сваку вашу иницијативу, за сваки ваш предлог, за сваку вашу притужбу. Ми вас разумевамо као легитимна и на темељу закона основана представничка тела националних мањина, која полажу право на самоуправу када је реч о мањинским правима – култура, образовање, информисање и службена употреба свог језика и писма. Ваша улога у остваривању тих права мора бити активна, а на нама је из државне управе да осигурамо све претпоставке да се иста и у целости и у свим деловима јавне управе остваре“, рекао је министар Жигманов.

Он је присутне председнике и председнике извршних одбора националних савета званично обавестио да је Министарство успело да, након десет година, повећа буџетска средства у Републици Србији за функционисање националних већа националних мањина за око 17 одсто, што не сматрамо коначним, како је рекао, јер ће Министарство настојати да, након свестране анализе, унапреди и овај важан део деловања.

Државни секретар проф. др Рејхан Куртовић истакао је да је Министарство свесно изазова са којима се суочавају националне мањине, као и потребе за заједничким деловањем и сарадњом.

У Палати Србија одржан свечани пријем за националне савете националних мањина
„Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог жели пружити руку сарадње и руку партнерских односа. Само заједничким снагама, синхронизовано, можемо да одговоримо на све изазове који су испред нас, али одговорити и потребама друштва и наших националних мањина. Свесни смо и чињенице да постоји низ отворених питања са којима се суочавају различите националне мањине. У том смислу, та отворена питања морамо заједнички идентификовати и извршити њихове анализе, а онда дати и одговоре на њих“, рекао је државни секретар Куртовић.

У Републици Србији више од 900.000 њених грађана су припадници националних мањина, организовани у 24 националне заједнице.

Loading