БиблиоСалон са Љубицом Кубуром у Кучеву

БиблиоСалон са Љубицом Кубуром у Кучеву 4
Facebook

У уторак 21. фебруара у библиотеци у Кучеву одржан је БиблиоСалон са Љубицом Кубуром. Повод за разговор била је њена збирка прича „Београдски акварел” (2020, Кључ издаваштво), док су теме за разговор биле различите, од надахнућа за писање, преко употребе језика, до значаја кафана као места на којима се често долазило до културног напретка и најплеменитијих идеја. Поред Љубице, гост је био Милан Трпковић, директор Кључ издаваштва и секретар Удружења издавача и књижара Србије, те је било речи и о издавачкој делатности и проблемима са којима се издавачи, али и писци боре.

У пријатној атмосфери кучевске библиотеке, коју смо за ову прилику преуредили да бар мало личи на стару српску кафану, имали смо част и задовољство да слушамо људе који се нису слепо препустили исплативим књижевним токовима, већ се држе својих естетских и људских начела, а сва та начела се могу свести на једно – служење књижевној уметности.

Њена збирка прича „Београдски акварел” садржи тридесет кратких прича, фрагментарних исечака људских судбина, тренутака истргнутих из живота појединца, „прибележених оним нашим подмуклим осећањем: тугом“. Велика палета ликова, од тинејџера који се први пут упознају са осећањем љубави, људи у средњим годинама на важним прекретницама у животу, људских судбина које се пред нашим очима гасе, приче испричане из угла мушкарца, али и дечака; жене, али и девојке.

У разговору у оквиру БиблиоСалона учествовао је и Милан Трпковић, директор Издавачке куће „Кључ”.

Разговарало се о  књижевности, уметности, о томе како се пише прича, али и о лепоти, и на који начин она мења наш поглед на свет и какав је статус књижевности и књиге у савременом свету.

Разговор је  водила  Јована Дишић

Фото :М. Животић

Loading