Обележен Дан библиотеке

1
Facebook
Библиотека „Никола Сикимић Максим” Кучево обележила је значајан јубилеј. Далеке 1873. године, 27. јануара, на Светог Саву, у Горњој Крушевици (некадашњи назив за Кучево) основана је горњокрушевачка читаоница, чији је наследник кучевска библиотека, те се Свети Сава прославља и као слава и као Дан библиотеке.
Првих 150 година оснивања у библиотеци су обележили пригодно и симболично, у кругу најближих пријатеља и сарадника, и тако започели годину која ће цела бити посвећена прослави јубилеја.
Гостима се обратила директорка Јована Дишић, која је истакла важност сарадње међу установама и подршке локалне самоуправе, без чега већина идеја не би могла бити спроведена.
Овом приликом изложени су преписи оснивачких акта, списка оснивача, писма министру унутрашњих дела, као и одлуке о називу библиотеке: „Никола Сикимић Максим”, који она и данас носи. Преписе је радио истакнути завичајни уметник Драган Кецман.
Прочитана је и прича награђиваног књижевника и академика Горана Петровића, „Пећина”, инспирисана његовом посетом Кучеву, пећини Равништарки и библиотеци у новембру прошле године (причу је читала Виолета Илић).
Горан Петровић, лауреат награде Београдски победник за најбољи роман у 2022. години, која му је уручена 26. јануара у Библиотеци града Београда, приликом ове свечаности прочитао је исту причу и учинио нам велику част.
Присутнима се обратио и председник Општине Кучево др Иван Рајичић, дајући похвале за досадашњи и подршку за будући рад библиотеке.
Посебно је истакнуто да је Јелена Грубор педесет година свог живота уткала у живот и рад библиотеке и тако постала синоним за библиотеку у Кучеву, те јој је уручен поклон као знак захвалности.

 

 

 

Loading