ДАНАС ЈЕ СВЕТА ВАРВАРА

sveta_varvara
Facebook

Српска православна црква  данас (17/04. децембра) прославља Свету Варвару.

Света Варвара, позната као и Света Барбара. живела је у трећем веку у време римског цара Максимијана и данас је светитељка коју поштују обе цркве – и католичка и православна.

Иако није црвено слово, у народу је дан свете Варваре поштован и  поједине  српске  породице га славе  као своју крсну славу. Светитељка је позната и као заштитница рудара,зидара, тесара, пољопривредника, кувара…

Света Варвара је поштована и на Истоку и на Западу.

Код нас је сачуван обичај ( мада му се не зна порекло) да се данас кува „варица“  од разних житарица, која се једе следећих дана. Такође се сеје жито, које би требало да озелени до Божића.

Житије свете Варваре

Живела је у 3.веку, у време римског цара Максимилијан. Отац јој је био по имену Диоскор. Био је многобожац и врло строго је васпитавао своју кћер. Али једном приликом, када је хтео да зида купатило, он заповеди да се направе два прозора, а Варвара је затражила три, за Оца, Сина и Светога Духа. Када је ово чуо, њен отац је био саблажњен што му је кћерка хришћанка. Одвукао ју је код старешине области, где девојка храбро призна да је хришћанске вере и да се никада неће поклонити идолима.Због таквих њених речи, ставише је на муке, најпре је истукоше, палили су јој ребра и груди, а на крају су је свукли до гола и тако градом провели. Сам отац Диоскор је својој кћери одсекао главу. Тако се ова млада девојка жртвовала за Христа, а њеног оца је стигла заслужена казна – једном га је погодио гром и скончао је у мукама.На икони се св. Варвара представља у обичном тадашњем женском оделу са крстом и митром у руци.

Loading