Биће мало ораха ове јесени…али и идуће године

Facebook

Ова година ће, по свему судећи, на жалост, остати упамћена по изузетно малом роду ораха. Највећи кривац за то су ниске температуре у другој половини априла. Род орахаје изузетно угрожен, посебно у атару МЗ Турија, где је све „изгорело“.Колико ће бити плодова ове воћке најесен, остаје да видимо…

 

Према процени стручњака за воћарство и виноградарство, дипл. инж. Катарине Делић, род ораха у општини Кучево ће бити драстично смањен ове године, а стаблима ораха ће бити потребно више времена да обнове изгубљено лишће, што ће се одразити на род следеће.

Услед снежних падавина и ниских температура забележених током ноћи и јутра 19. априла, дошло је до измрзавања лишћа и репродуктивних органа ораха. На орасима код којих се период оплодње завршио непосредно пре наступа ниских температура, јасно се уочавају последице у виду црног, измрзлог лишћа и плодића које је захватила некроза у пределу испод стубића тучка.

Период у току ког су наступиле хладне температуре, за воћке је од огромног физиолошког значаја,  биохемијска активност је на врхунцу, синтеза  хранљивих материја, као и засићеност ткива водом. Сваки стрес биљка доживљава бурно, посебно у тренуцима развоја. Конкретно, везано за случај ораха, лишће које је измрзло ће се обновити у току године, на рачун хранљивих материја намењених за развој плода и диференцијацију цветних пупољака за наредну годину, што значи да ће род ове године изостати, а наредне бити редукован.

сарадник на прилогу дипл.инж. Катарина Делић

 

Loading