Представљено самостално критичко издање романа „Зли дуси“ Ф.М. Достојевског

Zoran Živković pisac4
Facebook

У четвртак 13. октобра, у 18 часова, гост Библиотеке „Никола Сикимић Максим” био је проф. др Зоран Живковић, писац, књижевни теоретичар, приређивач критичког издања романа „Зли дуси” Ф.М. Достојевског.

Зоран Живковић, рођен 1948. године у Београду, аутор је осамнаест прозних дела и један је од најпревођенијих савремених српских књижевника. Његове књиге су објављене у земљама Европе, Северне Америке и Азије. Живковић је добитник „Светске награде за фантастику“ за роман-мозаик Библиотека (2003), награде „Милош Црњански“ за Четврти круг (1994), награде „Исидора Секулић“ за Мост (2007), који је такође увршћен у ужи избор за НИН-ову награду критике за роман године 2006., као и и награде „Стефан Митров Љубиша“ (2007) за укупно прозно стваралаштво. Поједина Живковићева дела (Четврти круг, Седам додира музике) изучавају се на северноамеричким универзитетима. Докторирао је 1982. године на Филолошком факултету Универзитета у Београду, где сада предаје креативно писање.

Професор је говорио о три различите верзије овог романа, необичној судбини српског превода и занимљивостима из живота великог писца.

Публика је могла да чује разлоге због којих се увек треба поштовати воља писца у вези са крајњим верзијама његовог дела, али и занимљивост из живота професора Живковића: да је у Кучево дошао први пут након 62 године.

Loading