Преминуо проф. др. Раденко Лазаревић

Radenko Lazarević
Facebook

Јуче је у 98. години умро Раденко Лазаревић, доајен међу српским спелеолозима, професор неколико факулета и научних кућа.

Раденко Лазаревић је рођен у Стојнику, код Аранђеловца, 28. августа 1924. године. Дипломирао је на Природно-математичком факултету, одсек географија у Београду. Титулу доктора наука стекао је 1959. године. Професорску каријеру започео је на Шумарском факултету у Београду, а радио је и на Географском институту САНУ, Савезном извршном већу (водопривреда), Институту за шумарство на Природно-математичком факултету у Бањалуци.

Лазаревић је објавио томове књига о спелеологији, глациологији, картирању ерозије, истраживањима водне ерозије и клизиштима. Аутор је око 170 научних радова из ове области, а урадио је више десетина спелеолошких пројекта и студија. Захваљујући његовој привржености истражио је више од 100 пећина у Југославији и Србији.Са групом истраживача из Ваљева и археолозима аматерима из Кучева, на територији наше општине открио је 11 пећина.Према његовим пројектима и под његовим непосредним надзором уређене су за туристичке посете, између осталих и пећине Церемошња и Равништарка. Добитник је највиших признања наше општине.

Loading