У току је литургија помирења – после 55 година поново заједно СПЦ и МПЦ

19844512696285ed023e156972302354_v4_big
Facebook

У Храму Светог Саве у Београду јутрос у девет сати почела је литургија помирења, коју служе патријарх српски Порфирије и архиепископ охридски и македонски Стефан са архијерејима обе цркве, којом је после 55 година раскола македонска црква враћена у литургијско и канонско јединство са СПЦ, као и под њено окриље. У Храму на Врачару, иако је радни дан, окупио се велики број верника.

Патријарх Порфирије дочекао је синоћ у Београду архиепископа Стефана и три митрополита Македонске православне цркве и пожелео им добродошлицу.

„Како звоне звона Светосавског храма, тако и наша срца бију од радости због овог благословеног дана. Добродошли драга браћо! Добродошао брате архиепископе Стефане и владике. Добродошли у заједницу љубави, ви и сав Ваш богољубиви народ. Браћа смо и само браћа!“, написао је тим поводом патријарх Порфирије на Инстаграму уз видео сусрета.

Васељенска патријаршија је 9. маја признала канонску природу Македонске православне цркве – Охридске архиепископије (МПЦ-ОА), што је, после 55 година, дало могућност македонском свештенству да има заједничка богослужења са другим православним црквама.

Српска православна црква је у понедељак саопштила да обнавља канонско јединство са Македонском црквено-охридском архиепископијом и признаје њен статус најшире аутономије.

фото танјуг

Loading