Данас је Велика среда – служена света тајна јелеосвећења

DSC08960
Facebook

На Велику среду у храму Светог Вазнесења Господњег у Кучеву служена је света тајна јелеосвећења. Служили су је протојереј-ставрофор хаџи Споменко Жарић, старешина храма, протонамесник Марко Митровић парох 2. Кучевске парохије, јереј Миливоје Стоилковић, парох нереснички, презвитер Никола Солдатовић, парох туријски, јереј Александар Митровић, парох мишљеновачки, јереј Немања Дишић, парох рабровски и  јереј Горан Недeљковић, парох клењски. У току службе верни народ jе помазиван освећеним јелејем седам пута а освештано је и уље и брашно које су верници после службе носили својим домовима.

 

У светој тајни јелеосвећења Бог Дух Свети силази у помоћ када се живот човечији нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи. Окрепљује, снажи и лечи болесника. Циљ ове Свете тајне је опраштање грехова и повратак здравља оболелог. „Потом га нађе Исус у храму и рече му: Ето постао си здрав, више не гријеши, да ти се што горе не догоди“. (Јн. 5, 14). Ова Света тајна је установљена и у живот Цркве уведена од стране Светих Апостола. „И демоне изгоњаху и помазиваху уљем многе болеснике, и исцељиваху“ (Мк. 6, 13).

Света тајна јелеосвећења састоји се из молитава свештеника и помазивања болесника освећеним уљем, кроз које делује Божја благодат за оздрављење болесника, a болест овде подразумева обољење душе или тела. Божја благодат у овој светој тајни лечи тело од његове немоћи и чисти душу од њених грехова.

Ова света тајна се врши у Цркви од Христовог времена. По заповести Христовој апостоли су ишли да проповедају Јеванђеље, и међу другим људима и „помазивали јелејем многе болеснике и лечили их“ (Мк. 6, 13). Вршење ове свете тајне пренесено је на епископе и свештенике заповешћу апостола. Свети апостол Јаков пише сасвим јасно: „Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је грех учинио опростиће му се“ (Јк. 5, 14-15).

Света тајна јелеосвећења врши се, не само над тешким болесницима и онима који умиру, него се ова чудотворна Света тајна врши и над онима који су лакше болесни.

Loading