РИК: Поновно гласање на 55 места 16. априла

republicka-izborna-komisija-rik-678
Facebook

Републичка изборна комисија саопштила  je да ће 16. априла избори бити поновљени на 55 бирачких места због тога што се на некима не могу утврдити резултати гласања, док су на другим поништено глашње на изборима одржаним 3. априла.

Гласање ће бити поновљено на председничким изборима на 21. гласачком месту, док ће гласање за народне посланике бити поновљено на 43 бирачка места, одлучено је вечерас на две одвојене седнице РИК-а.

Постоје места где ће се поновљено гласање поклопити и за председника и за парламент.

Такво је на пример бирачко место 11 у општини Аранђеловац, у општини Власотинце гласачко место под бројем 27, Краљево под бројем 81 или Трстеник под бројем 34.

Избори за председника се понављају на 12 места где су надлежне комисије констатовале да се резултати гласања одржаног 3. априла не могу утврдити.

То су по једно гласачко место у Апатину, Аранђеловцу, Власотинцу, Прешеву и Зајечару, по два у Ваљеву и Краљеву и три у Нишу.

Понавља се гласање на изборима за председника и у другој групи на местима где је решењем надлажних поништено гласање, а то су: једно у Бабушници, једно у Барајеву, једно у Ваљеву, једно у Власотинцу, једно у Мајданпеку, једно у Пожаревцу, једно у Петровцу на Млави и два у Трстенику.

Председник РИК Владимир Димитријевић прецизирао је да и када је реч о понављању избора за народне посланике, постоје две групе решења – прво се односи на 30 бирачких места где ће бити поновљено гласање јер је констатовано да се резултати не могу утврдити, а друго на 13 места где је понитено гласање.

Димитријевић је рекао да се у првој групу гласање понавља у Београду на два бирачка места, у Барајеву и на општини Палилула, на пет у Ваљеву, на по три у Неготину и Трстенику, по једном у Аранђеловцу, Бабушници, Великој Плани, Голупцу, Косјерићу, Црној Трави, Крагујевцу, Краљеву, Мајданпеку, Панчеву, Петровцу на Млави, Прешеву, Пријепољу, Сокобањи, Сврљигу и на два у Власотницу.

Гласање ће такође бити поновљено 16. априла и на бирачким местима на којима је решењима надлежних локалних изборних комисија поништено гласање, а међу тих 13 места три су у Ваљеву, два у Трстенику, по једно је у Бабушници, Барајеву, Звездари, Великој Плани, Власотинцу, Лапову, Петровцу на Млави, Пожаревцу.

Како се чуло на седницама РИК-а, за понављање гласања разлози су између осталих ти да на неким бирачким местима није било записника о раду бирачког одбора или да га нису потписала најмање три члана одбора, да постоје грубе рачунске грешке, на неким местима није било контролног листа или није адекватно потписан, а десило се да на једном месту нико није потписао записник, што је према речима Димитријевића на нивоу статистичке грешке.

РИК је усвојила решење о исправљању записника о раду бирачког одбора на спровођењу гласања за избор народних посланика на бирачком месту број седам у Амбасади Србије у Сарајеву.

извор: топпрес

Loading