Од 01. априла посебна ознака за домаће месо

naslovna-slika-poreklom-iz-srbije-31-03-2022
Facebook
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде издало је саопштење у коме се каже :

Месо и производи од меса који су пореклом из Србије од 1. априла 2022. године у продајним објектима биће обележени посебном графичком ознаком.

Обележавање домаћих производа од меса на овај начин уведено је новим Правилником о декларисању, означавању и рекламирању хране, чија примена почиње 1. априла.

Услов да би некa месна прерађевина била означена новом ознаком „Пореклом из Србије“ је да је више од 50 одсто главне сировине пореклом из Србије.

Та ознака приказује се на видљивом месту непосредно поред изложеног меса и производа од меса или уз цену и треба да буде најмање исте величине као и величина цене.

На ову меру Министарство пољопривреде се одлучило да би дало додатни подстицај домаћој производњи меса у складу са предлогом пољопривредника, а  захваљујући овој мери купци ће имати јасан увид о пореклу производа који купују.

На овај начин такође ћемо указати потрошачима где могу куповати домаће производе и промовисати предности квалитета домаћих производа.

Очекује се да дугорочно ова мера позитивно делује на домаћу производњу.

Који производи се означавају графичком ознаком Пореклом из Србије?

 Одредбе члана 26. Правилника о декларисању, означавању и рекламирању хране уређује категорије хране, као што су:

– говеђе, свињско, овчије, козије месо, као и месо живине (свеже, расхлађено или замрзнуто); које уколико имају порекло из Републике Србије приказује се графичка ознака Порeклом из Србије.

За производе од меса који се производе од меса које је пореклом из Републике Србије, а које чини више од 50% тог производа, приказује се графичка ознака Пореклом из Србије.

По дефиницији важећих прописа месо јесте јестиви део животиња, укључујући и крв, а односи се на следеће животиње: домаће папкаре и копитаре, живину, лагоморфе, дивљач, гајену дивљач, ситну дивљач, крупну дивљач.

Одредбе Правилника ограничавају врсте употребљеног меса у производима који се означавају, те графичку ознаку носе само производи од меса који се производе од говеђег, свињског, овчијег, козијег меса, као и меса живине (свеже, расхлађено или замрзнуто) а које чини минимално 50% тог производа.

На пример: За производ од меса састава:

Свињско месо 50%

Масно ткиво 15%

Свињско срце 2%

Везивно ткиво 3%

Вода 25%

Остало 5%

Садржај меса у производу по дефиницији чини свињско месо, масно ткиво, свињско срце, везивно ткиво односно садржај меса једнак је 70% и уз услов да је 50% месa од производа пореклом из Републике Србије за производ се приказује графичка ознака Пореклом из Србије.

На пример: За производ:  Димљена сланина састава:

Свињска месната трбушина 95%

Остало 5%

Садржај меса по дефиницији чини свињска месната трбушина 95% и уз услов да је трбушина пореклом из Србије производ се означава графичком ознаком Пореклом из Србије.

Ко гарантује да производ од меса означен са графичком ознаком Пореклом из Србије доиста испуњава прописане услове?

 Субјекти у пословању храном који испуручују месо и/или производе од меса објектима за продају на мало, уз предметни производ доставља и одговарајућу изјаву којом се гарантује да предметни производи испуњавају услове да буду облежени графичком ознаком Пореклом из Србије.

Уколико се ради о месу и/или производима од меса који се стављају у промет под робном марком (PL) субјека у пословању храном, а који није уједно и произвођач предметног производа, тада је субјекат који има власништво над робном марком (PL) дужан да од произвођача обезбеди изјаву о пореклу меса из Србијe.

Субјекат у пословању храном гарантује да предметни производ испуњава услове да буде обележен графичком ознаком на основу система следљивости који има имплементиран у својој производњи и где кроз процедуру следљивости може да обезбеди идентификацију сваког полазног материјала који је уграђен у производ/храну и којом могу да документују гаранције да производи испуњавају услове да буду обележени графичком ознаком Пореклом из Србије.

Објекти за продају на мало су дужни да графичку ознаку Пореклом из Србије прикажу на видљивом месту непосредно поред изложеног меса и производа од меса или уз цену. Графичка ознака треба да буде најмање исте величине као и величина цене изложеног меса и производа од меса.

извор и фото :Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

 

 

Loading