За гласање у иностранству пријављено три пута више гласача него 2020. године

7754805_kampanja-tv
Facebook

За изборе који ће се одржати у недељу 03. априла влада велико интересовање и код наших грађана који  живе и раде у иностранству. Тако се  дипломатско-конзуларним представништвима (ДКП) Србије у иностранству пријавило се 39.777 наших држављана жељних да остваре своје бирачко право , док је пре две године тај број износио 13.000.

Удвостречен је и број бирачких места на којима ће се  гласати –  бирачи ће недељу моћи да гласају на 77 бирачких места, што је скоро двоструко већи број биралишта у дијаспори у односу на парламентарне изборе пре две године.

Како то наводи РТВ , процедура за пријављивање подразумевала је да су сви који желе да гласају у иностранству, морали да се региструју у надлежном ДКП-у, а бирачко место отвара се уколико се пријави најмање 100 гласача.

Тако ће у Аустрији  у којој је више него удвостручен број пријављених гласача, упетостручен број бирачких места у односу на  2020. годину (тада једно  а сад пет)

Веће је интересовање за гласање и у Немачкој, као и у Швајцарској, где је, на пример, у Цириху, три пута повећан број пријављених гласача.

Највећи број наших људи, очекивано, гласаће у Босни и Херцеговини, где се пријавило њих 11. 435, који ће на располагању имати 15 бирачким места у федерацији и Републици Српској.

На другом месту је Немачка са 7.947 бирача, који ће своје бирачко право моћи да остваре на седам биралишта, а затим следи Аустрија са 3.977 пријављених гласача, где ће бити отворено пет бирачких места.

ИЗВОР:РТВ

Loading