Влада упутила Народној скупштини сет предлога измена изборних закона

DSC08877
Facebook

Влада Републике Србије усвојила је на  сет предлога изборних закона: Предлог закона о избору председника Републике, Предлог закона о избору народних посланика и Предлог закона о локалним изборима, који имају за циљ унапређење услова за спровођење избора на републичком и локалном нивоу.

Предлозима закона се не мењају суштински аспекти избора за народне посланике, избора за председника Републике и одборнике скупштина јединица локалне самоуправе и задржавају се досадашња законска решења која се могу и сматрати основним постулатима изборног процеса у Републици Србији.

Нови закони доносе значајне новине у погледу заштите права у изборним поступцима и лакшег кандидовања политичких странака националних мањина, као и у погледу организације и транспарентности рада органа за спровођење избора.

Предложена решења настала су, с једне стране, као резултат паралелних међустраначких дијалога о изборним условима уз учешће представника Европског парламента, односно без њиховог учешћа.

Такође, примењене су препоруке Канцеларија за демократске институције и људска права Организације за европску безбедност и сарадњу (ОДИХР) о праћењу изборних поступака у Републици Србији.

Влада Србије усвојила је Предлог закона о финансирању политичких активности којим се обезбеђује транспарентно праћење трошкова током и по завршетку изборног процеса.

Предлоге свих закона који су у пшроцедури у Народној скупштини Републике Србије можете видети О В Д Е

ИЗВОР : ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Loading