ДА ЛИ ЋЕ СРБИЈА УВЕСТИ ГАРАНТОВАНЕ ПЕНЗИЈЕ?

DSC08335
Facebook

По подацима надлежних, близу  милион пензионера у Србији месечно прима мање од 30.000 динара. У лошијем полажају од њих су старији од 65 година који немају никаква примања. Да би се помогло тим људима и смањило сиромаштво, недавно је министар за бригу о селу Милан Кркобабић поново предложио увођење тзв. гарантоване пензије.

Рад у сивој или црној зони за многе у Србији није непознаница. Како се у том случају радницима не уплаћују порези и доприноси, не уписује им се радни стаж, многи су остали без права на пензију. Није мало ни оних који никада нису радили у фирмама, што не значи да нису доприносили породици, заједници и друштву у целини.

„Има велики број домаћица, оних које су радиле по имањима, које су ишли у надницу, то је нарочито по Војводини изражено. Нису пријављиване. Има и који су, када је почела демократија 1991. године, радили у фирмама, а којима нису уплаћивани доприноси“, напомиње Милош Грабунџија, председник Синдиката пензионера Србије „Независност”.

Да би се помогло најстаријима који су угрожени сиромаштвом, министар Милан Кркобабић каже да ће тражити да се уведе тзв. гарантована пензија. Под другим именом, социјална пензија, била је планирана и Стратегијом о старењу из 2006. године, али то није реализовано.

„Према проценама, рачунамо да има око 230.000 људи који су старији од 65 година који нису радили, нису уплаћивали доприносе и немају право да се назову пензионерима. Држава мора да реши и бригу тих наших најстаријих суграђана“, истиче Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије.

Заговорник увођења гарантоване пензије од 12.000 динара каже да је износ дат оквирно.

„Када реализујемо концепт социјалне карте видећемо појединачно имовно стање појединца и породице. Желимо да тим људима дамо одређену врсту помоћи коју смо назвали социјалном пензијом у складу са стратегијом о старењу или гарантованом пензијом. Износ те гарантоване пензије зависи од броја људи до којег будемо дошли и средстава у буџету“, каже Милан Кркобабић, министар за бригу о селу.

Готово сваки пети становник Србије старији од 65 година је у ризику од сиромаштва, показују подаци Републичког завода за статистику. Међу њима је највише жена.
Социјалне пензије тренутно постоје у око стотину држава, а уведене су да би заштитиле људска права, право на достојанство и лични интегритет старијих грађана.

ИЗВОР РТС, ПАЛАНКА ДАНАС

Loading