Од ноћас прелазимо на летње рачунање времена

IMG_1101
Facebook

Летње рачунање времена почећеу недељу, 26. марта у 2.00 часа ујутру, померањем казаљки за један сат унапред. Иако се много говорило да ће се померање времена укинути у 2021. години, то није учењено . Последње недеље марта, сат се помера унапред, тако да ће у 2.00 часова ујутру, казаљке бити померене на 3.00 часова.

Европска унија је од 2002. одредила да почетак летњег времена почиње последње недеље у марту, а завршава се последње недеље у октобру, а прелазак се у свим временским зонама одиграва истовремено: у 1:00 УТЦ (тј. 2:00 СЕВ, односно 3:00 СЕЛВ)
Све државе Европе, осим Русије, Белорусије, Исланда и дела Гренланда и норвешких острава Јан Мајен и Шписбершка острва користе летње време и по правилу усклађено са ЕУ, па тако користе: Западноевропско летње време, Средњоевропско летње време (а раније и Источноевропско летње време и Московско летње време).
Русија је 2011. укинула летње рачунање времена (али тако што је на јесен 2011. остала на летњем времену – Московско летње време, што је кориговала 24. октобра 2014, када се вратила на московско време[24])
САД од 2007. године на летње рачунање времена прелази друге недеље у марту, а завршава се прве недеље у новембру[25]. Америчке државе Хаваји и Аризона не прелазе на летње време.
Израел је до пре неколико година мењао летње време различито од остатка света, због посебног лунарног календара, па већина рачунарских система није могла прелазити на израелско летње време.

Loading