Ђурђевдански концерт гајдаша – уживо на фејсбук страници Центра за културу

SRT_9388
Facebook

Центар за културу наставља са онлајн концертима које преноси уживо  на својој фејсбук страници. Следећи је на Ђурђевдан. 06. маја када ће наступити отац и син Милан и Вид Вашалић свирајући на гајдама.  Почетак је заказан за 18.00 часова

Гајде и интернет, отац и син – рецепт за одушевљену публику широм света
Музичари из Кикинде су међу првим уметницима који су у време ванредног стања почели са онлајн наступима. Права атракција на друштвеним мрежама су отац и син из околине Кикинде, а позитивне реакције им стижу и из најудаљенијих делова света.

Тридесетосмогодишњи Милан Вашалић из Банатског Великог Села је васпитач у кикиндској предшколској установи, али и својеврсни чувар народне традиције и инструменталиста на гајдама који заједно са сином Видом свакога дана приређује занимљиве онлајн концерте на друштвеним мрежама.
„Ми смо весело једно поднебље, ако се тога сетимо и не заборавимо мислим да ћемо много лакше пребродити све ово, јер много је важно када све ово прође у каквом ћемо менталном стању остати сви, а ето ми дајемо неки свој допринос да останемо срећни, задовољни и насмејани бар, ето, док свирамо“, каже гајдаш Милан Вашалић.

Интернет наступи Вашалића имају свакодневно на десетине хиљада прегледа публике из целог света. Вид има десет година и иде у четврти разред основне школе.

„Свирати са татом то је једна велика част, мислим он је професионални музичар у народној традицији. Па, ето ја сам некако израстао уз њега и хоћу да будем професионалац као он“, открива Вид.

Вашалићи наступају заједно након болести малог Вида, када је музика прерасла од терапије до својеврсне потребе за изражавањем.

„Музика је лековита. Египћани имају симбол за музику који је сродан симболу за здравље. И онда сам свирао, њега је то испуњавало, почео је и он да свира и онда у тој некој емулзији лепог расположења и музике дете оздрави. Кад смо схватили да је музика лековита за нас, онда смо решили да поделимо са остатком света, па смо почели да радимо онлајн“, објаснио је Милан.

Пре неколико година Милан Вашалић је победио у РТС-овом уметничком серијалу Шљивик и од тада је наступао широм света свирајући необичне и старе традиционалне инструменте.

Вашалићи прижељкују отворену сцену, а до тада ће наставити своје интернет концерте.

ИЗВОР:
РТС
АУТОР:
БРАНИСЛАВ ПРОКИЋ

Loading