Нова правила за кафиће и ресторане од понедељка: гости не морају да носе маске, дезинфекција обавезна

DSC07335
Facebook

Кафићи и ресторани у Србији од понедељка би требало да почну да раде после дуже паузе услед кризе са вирусом корона. Међутим, мораће да поштују нова правила која ће важити и за госте и за угоститеље.

Поједини угоститељеи већ су добили од надлежних служби нова правила која ће морати да се поштују како би се избегла зараза новим вирусом корона.

Правила за госте

Гости неће морати у угоститељском објекту да носе рукавице и маске, будући да једу и пију, али је обавезна дезинфекција на улазу.

Локали ће на улазу морати да имају тзв. дезо баријеру, односно сунђер натопљен раствором дезинфекционог средства, или друге видове ове баријере, којим се дезинфикује обућа.

Такође, на улазу у кафић или ресторан мораће да стоји дезинфекционо средство за руке на бази алкохола, било као гел, влажне марамице или ручна прскалица.

То ће бити обавезно и на улазу у башту, уколико гости улазе у објекат у тоалет.

Иста дезинфекциона средства мораће да стоје и на столовима, односно на местима предвиђеним за госте, како би гости могли да их користе.

Повећана је и социјална дистанца унутар кафића и ресторана, као и у баштама,

Угоститељски објекти моћи ће да приме једног госта за седеће место на 3,5 квадрата површине. У баштама гости могу бити нешто збијенији, па један долази на 2,5 квадрата, док је до сада било обавезно да један гост мора да има 1,5 квадрат.

Угоститељски објекти мораће да мењају и изглед тоалета, те ће бити обавезни бесконтактни дозери за сапун и руке.

Правила за запослене

Поред правила која се односе на госте, угоститељи ће морати да поштују и нове прописе када је у питању сам рад локала, односно рад запослених и достава робе.

Запослени ће морати да носе маске и рукавице у сервисном и производном делу за време рада. Такође, обавезни су да носе униформе које се сваког дана перу на 90 степени и пеглају.

И када су запослени у питању, дезинфекција је важан део нових мера. Такође су обавезне дезо баријере на улазе у просторије које користе само запослени, као и дезинфекција обуће алкохолним дезинфекционим средством.

И добављачи који достављају робу мораће да прођу дезинфекцију обуће и руку при достави робе.

Када приме робу, запослени ће прво морати да дезинфикују паковање у ком је донета, које одмах бацају у смеће, а потом и да дезинфикују саму робу.

 

ИЗВОР : СПУТНИК

Loading