Влада пооштрила мере против вируса корона- Полицијски час почињаће викендом у 15 сати

KORONA-SRBIJA-Depositphotos (2)_620x0
Facebook

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас ће полицијски час викендом почињати од 15 часова због великог броја људи који и даље не поштују мере донете од стране Владе и напуштају своје домове.

На конференецији за новинаре у Плати Србија, он рекао и да тренутно има довољно заштитне опреме за медицинске раднике, а да вечерас долази авион из Емирата који ће допремети још.

„Причамо о милионима маски, рукавица, мантила… Али, хајде да не причамо о последицама, већ да се потрудимо да не дође до момента када су нам те ствари потребне. Имамо девет случајева у изразито критичном стању и у овом тренутку лекари се боре за њихове животе. Зато поново апелујем на одговорност“, казао је Лончар.

Ако се придржавамо мера и останемо код куће, додаје, можемо спречити ситуацију да и сва опрема света не може да нам помогне.
Епидемиолог Предраг Кон истакао је да је ширење вируса кренуло стрмо узбрдо, да креће озбиљно у појачану ескалацију, јер му је и већи потенцијал за ширење због све већег броја оболелих.

„Ми сада бележимо оне заражене од пре четири-пет дана – што је и трајање инкубације, те је притисак све већи да се мере морају пооштравати. До сада смо могли да будемо задовољни што смо добили ту недељу, али пораст показује да до краја недеље може бити двоструко већи број заражених“, казао је Кон.

У оваквој ситуацији, истиче, епидемиолози подржавају ригорозније мере и заједнички је став да се на све могуће начине спречи контакт.

„Подржавам ванредне мере. Ниједна власт није тако стала иза струке као овога пута и хвала им на томе“, казао је епидемиолог.

Што се тиче мањка антималарика у апотекама и њиховој примени, начелник Инфективне клинике Горан Стевановић је истакао да ти лекови не служе за спречавање ширења и одбрану од вируса те се не смеју користити „на своју руку“ због нежељеног ефекта.

„Они се користе када пацијент већ оболи од упале плућа како би ублажили запаљење, а не против вируса како су неки неодговорни у медијима објавили. Зато је и мањак у апотекама јер их људи масовно купују и узимају на своју руку. Тих лекова имамо, али опет апелујем да се не користе за одбрану од вируса јер за то је ефикасно решење само изолација“, каже Стевановић.

Саопштење Владе поводом нових мера преносимо у целости:

„На данашњој седници Владе Републике Србије, донете се најновије одлуке у вези са спречавањем ширења вируса ЦОВИД-19.

Свим грађанима Републике Србије, као и странцима са боравишном дозволом, који су у земљу ушли 14. марта и касније, продужава се обавезна мера кућне самоизолације са 14 на 28 дана.

Ово практично значи да сви који су при уласку у земљу добили усмено или писмено решење о кућној самоизолацији у трајању од две недеље, изолација аутоматски наставља да тече још две недеље. Сви грађани и странци са боравишном дозволом, без изузетка, у обавези су да поштују продужени рок кућне самоизолације што ће надлежни органи у наредном периоду редовно проверавати.

Измењено је време трајања забране кретања за за дане викенда. Они ће суботом и недљом морати да остану у својим домовима од 15 часова до 5 часова ујутру. Грађани који нису старији од 65 година, могу напуштати своје домове радним данима и даље од 5 часова ујутру до 17 часова. Најстарији суграђани могу напуштати своје домове једино недељом између 3 и 8 часова ујутру, у циљу куповине намирница.

Водећи се мишљењем струке, Влада Републике Србије одлучила је да повуче одлуку о дозвољеној шетњи кућних љубимаца у трајању од 20 минута између 20 и 21 час..

Како се Србија налази у јеку борбе са заразном болести изазване вирусом ЦОВИД-19, одлучено је да се све пијаце, на отвореном и затвореном простору, затворе до даљњег.

Влада Републике Србије наставиће да са највећом пажњом прати развој ситуације у вези са вирусом ЦОВИД-19 и прилагођава све мере, ослањајући се искључиво на савете стручњака. Још једном апелујемо на све грађане да се придржавају свих мера без изузетка, како бисмо сви заједно, што пре из ове битке изашли као победници.

извор Вечерње Новости

Loading