52. Смотра „Хомољских Мотива“ /трећи дан – изложба Петра Анђелковића „Православље у срцу“

DSC03333
Facebook

Четвртак у недељи у којој се одржава Смотра „Хомољски Мотиви“, у себи  традиционално садржи и изложбу Петра Анђелковића  која се одржава у специјалној амбијенталној средини какву пружа  породична кућа Анђелковића.

Овогодишња изложба, „Православље у срцу“, посвећена је осамстогодишњици аутокефалности Српске православне цркве.Нас отварању говорили су аутор Петар Анђелковић, историчарка уметности др  Јелена Анђелковић Грашар и археолог Драган Јацановић „Слике из овог циклуса израђене су у техници уља на платну или саргији, заједно са аплицираним платном или мрежом што ствара структуру рељефа… и тематски разрађују историју СПЦ , дугу осам векова… модеран приступ у испитивању прошлости иначе традиционалне ортодоксије, вредан је увид у важност помирења прошлости и садашњости. Други део изложбе посвећен је вечитој уметничкој инспирацији природи“ ( др Јелена Анђелковић Грашар).

У оквиру изложбе, аутор је испалио хитац из трешњевог топа (наравно, његових руку дело), истоветног онима који су користили Карађорђеви борци у Првом српском устанку.

Loading