52. Смотра „Хомољски Мотиви“/трећи дан – пројекција филма „Краку лу јордан“

FILM-KRAKU-LU-JORDAN-PUZEVI-ZLATA-5
Facebook

Оно са чиме се слаже комплетна стручна јавност је то да је – „Краку лу јордан“ снимљен по највишим светским стандардима , када се ради о документарним филмовима. Како је то пре пројекције филма нагласила у свом уводном обраћању Невенка Гордић Ташић, организатор програма у Центру за културу, „главни кривац“ за то је аутор пројекта Дејан Радуловић власник продукције „Слике живота“. Филм не говори толико о путевима злата, колико о томе шта је то рудно богатсво ових предела, представљало за становнике овог краја кроз више миленијума. О филму говорили су и сценограф Петар Анђелковић, као и један од учесника пројекта др Јелена Анђелковић Грашар.

Као што је познато „Краку лу јордан“ је јединствени у Европи архео метарулушки комплекс из трећег и четвртог века, смештен на ушћу Бродичке реке у Пек, изузетно важан за економску сигурност  римске империје тога доба.

Наравно, прича о Краку лу јордану, није испричана овим филмом, наставак се очекује у временима која долази и у којима ће се открити још много тајни везаних за путеве злата Звижда и Пека.

Loading