Šta smo najviše voleli da čitamo prošle godine ?

Facebook

Kučevljani su odvajkada poznati kao veliki ljubitelji i poštovaoci pisane reči. Zato ne čudi da je jedna od prvih ali i najdugotrajnijih institucija upravo – biblioteka. Osnovana je još u XIX veku, tačnije 1873. godine u tadašnjoj Gornjoj Kruševici pod imenom “Knjižnica”. Imala je svoj Ustav koji se smatrao jednim od najboljih u to doba a osnovana je da “razvija i širi umno razviće”.  Bila je među prvima u obrenićevskoj Srbiji .Osnivači Knjižnice su bili 19 uglednih i viđenih ljudi koji su tom prilikom u Fond priložili po dukat.Njena prva lokacija bila je ( a gde drugo !?) u jednoj prostoriji mehane Stojana Miloradovića.Pprilikom početka rada raspolagala je  sa 18 Glasnika od Srpskog učenog društva,nešto knjiga i ondašnjih novina.

Biblioteka “Nikola Sikimić –Maksim” može se danas pohvaliti da  raspolaže sa preko 30 000 naslova i da je u nju učlanjeno više od 600 ljubitelja pisane reči iz Kučeva ali i okoline. Zastupljeni su svi žanrovi i sve vrste književnosti ali i dela iz različitih naučnih sfera. Što bi se reklo – za svakog po nešto.

    

Kako smo saznali od direktorke biblioteke Violete Ilić, u toku prošle godine  najčitaniji su  bili trileri Donata Karizija – “Šaptač”, “Lovac na duše””Vladar iz senke”, potom dela Nikola Sparksa – “Na prvi pogled”, “Šetnja za pamćenje”, Lusinde Rajli – “Svetlo u prozoru”,”Kuća orhideja”,”Ponoćna ruža”, Ju Nesbe – “Bubašvabe”, “Lovci nag lave”,  “Beba Bridžet Džouns” od Helene Filding, “Suvenir” od Tesa Gerintsena i“Romanovi” Sajmona Sibaga Montefjora.

             

Kod domaćih autora najčitanija dela su “Pink Panter – moja zatvorska ispovest” Olivere Ćirković, “A onda je došla dobra vila “ Ljiljane Habjanović Đurović, “Kuća od soli” Miomira Petrovića, “Viza za nebo” Vanje Bulića, “Ničija” Vesne Dedejić, “Kazna za greh” Jelene Bačić Alimpić, “Sama” Isidore Bjelice I epska fantastika Miloša Petrovića – “Poljubac princeze Ildiko”, “Tajna stare vodenice” i “Teslin vremeplov”.

Najmlađi su ,naravno, najviše uživali u ilustrovanim bajkama, malo stariji u nastavcima avantura Tee Stilton i Džeronima Stiltona, osnovci u knjigama Dejvida Vilijamsa “Upoznajte Džeka Spadala” i “Baka gangster” i  Bojana Ljubenovića “Knjiga za zaljubljene dečake” I “Knjiga za zaljubljene devojčice” i Fione Foden “Vodič kroz prijateljstvo za pametne devojčice”, tinejdžeri u delima Keti Hopkins “Dvostruki izazov” i “Filmski poljubac”  i “Dijeti za tinejdžerke” Jagode Jorge.

2017-ta je proglašena godinom Ive Andrića pa je biblioteka u tom pravcu već preduzela aktivnosti da dostojno ispoštuje našeg jedinog nobelovca. U narednoj godini nastaviće sa radom i projekat “Čitaonice na engleskom”

               

Loading