Србији највише мањка возача, занатлија и медицинара

truck-4933514_1280
Facebook

Грађевинарство и медицина су гране у којима је у Србији најосетнији мањак запослених. Млади су уз то незаинтересовани и за посао возача и за учење заната, што доводи до потребе за додатним увозом радника из иностранства, оценила је Јелена Јевтовић из Уније послодаваца Србије за “Политику“.

Због мањка радника у бројним секторима, Министарство за рад и запошљавање је предложило да се направи листа дефицитарних занимања, која би омогућила да се радници из струка које недостају Србији лакше “увозе“ из иностранства.

Јевтовић је рекла да ће то олакшати послодавцима попуњавање „бројног стања“, јер ће моћи у складу са својим производним процесима да ангажују људе. То ипак није неко дугорочно решење. Унија послодаваца Србије поднела је предлог за свеобухватну реформу образовног система, у смислу да се уради комплетна анализа, да се види у ком ћемо се ми правцу као држава развијати у будућности. И, једноставно, да се школство прилагоди потребама привреде, јер видимо да су нам занатска занимања баш горућа. Уопште нема интересовања деце да се уписују у занатске школе – навела је она.

Странци су већ ангажовани у нашој земљи и то углавном на пословима мануелног карактера – грађевина, сезонски послови у пољопривреди. Такође, има доста странаца на пословима возача у нашој земљи, али битно је истаћи да се они улгавном обучавају у својој држави пре него што се запосле у Србији.

Ми смо у проблему зато што се код нас странци не задржавају довољно дуго да би се могло улагати у тај аспект њиховог прилагођавања. Углавном се сами довијају, узимају приватне часове, али то свакако зависи од посла због ког су овде дошли – појашњава Јевтовић. Он је додао да странци који се ангажују на неким високим позицијама траже приватно лице које ће их научити и евентуално неком разговору са послодавцима.

 

Извор: Политика

Фото: Pixabay

Loading