Заборављене вештине из прошлости

Zanatlija
Facebook

Србија је некада била земља прилично различита од ове данас. Живело се скромније, али и једноставније. Зато и не чуди што нека од занимања из прошлости данас више углавном не постоје или су и потпуно заборављена. Бришемо прашину са њих.

Многе вештине од пре 200 година на које су се наши преци ослањали да би преживели, данашње генерације су углавном заборавиле. Погодности које данас можемо узети здраво за готово, попут грејања, хране и превоза, биле су ствари које су захтевале много знања и напора да би се преживело из дана у дан.  Вештине које су биле пресудне за живот, а неке од њих су:

Паљење ватре; Била је основна вештина преживљавања коју су практично сви знали, а ватра се палила без шибица и упаљача,

Штављење коже; У прошлости, људи су кожу користили за израду одеће, ћебади, тепиха, па чак и за шаторе и прављење склоништа. Зато је штављење било од пресудне важности за живот. Ова пракса данас изумире, не само због тежине заната, већ и зато што се многи не слажу са убијањем животиња ради узимања њихове коже. Далеко хуманије алтернативе свакако постоје.

Јахање; У прошлости, људи су се ослањали на коње да их доведу до и од одређеног места. Као што данас учимо да возимо кола, тако су људи некада учили да јашу. Али, коњи нису као аутомобили. Не можете да „паркирате“ свог коња и заборавите на њега данима. Коње је требало хранити, тимарити, чистити за њима и обезбедити им склониште. Све то са собом је повлачило читав сет вештина које већина савремених људи једноставно нема. Са појавом аутомобила, јахање је све више падало у заборав, а данас се одржало као хоби, али и занимљив спорт.

Чување хране; Технике чувања хране као што су димљење, сољење и сушење, играле су у прошлости кључну улогу у продужавању рока трајања кварљиве робе. Ове методе су биле од виталног значаја за обезбеђивање стабилног снабдевања намирницама, посебно у зимској сезони, када је свежих производа било мало.

Плетење; У 21. веку, плетење је углавном вештина коју имају старији или појединци који у њему уживају из хобија. Већина свакако нема појма шта би са иглом и предивом. У прошлости, пак, била је то вештина коју су имале практично све жене. Ми данас једноставно можемо да одемо у продавницу и купимо штагод пожелимо. Можемо да пратимо светске трендове или развијемо сопствени стил. У стара времена, мода је била најмања брига! Жене су плеле и шиле одећу за све чланове породице, а главно је било да она буде удобна, као и да, нарочито током зиме, греје.

Прављење свећа; Пре него што је струја стигла у највећи број крајева света, људи су се ослањали на свеће да им осветле пут у мрачним ноћима. Није било важно да оне буду мирисне, нити неког посебног облика. Биле су то једноставне свеће направљене у облику штапа чија је једина сврха била да пруже светлост. Процес прављења свећа од пчелињег воска и животињских масти је била вештина која се преносила с генерације на генерацију, а мајстори овог заната били су “на цени” свуда на свету.

Израда ножева; Сви знамо да су ножеви неопходни алати за преживљавање. Добар нож се може користити за сечење, лов, припрему хране, па чак и у самоодбрани. Људи су некада сами правили овај алат од бронзе, гвожђа, бакра или месинга и користили га у свакодневном животу.

 

Извор и фото: Историјски забавник

 

Loading