Праштање – једна од највећих хришћанских врлина

DSC09858
Facebook

У току  прве недеље Часног поста (Чисте) у храму Светог Вазнесења Господњег у Кучеву (од понедељка до четвртка  се на великом повечерју читао се  покајнички Канон Светог Андреја Критског (+712) у коме су се презвитери и верници усрдно молили и за   …оне који нас мрзе и који нас љубе .

У време поста црквено и духовно правило је да је праштање, посебно ближњима, али и свима који су нас некада повредили, једна од најважнијих ствари. Каже се да праштање  ослобађа, али је врло тешко. Лако је носити љутњу у себи, али опростити, заборавити и наставити мирно даље, то могу само они најјачи.Све док некоме не опростите ви сте повезани с том особом. Ваше мисли ће се стално враћати  на особу која вас је повредила и стално ћете изнова проживљавати ту ситуацију.

Неки ће рећи : а оно старозаветно око за око, зуб за зуб?

Њима се најбоље одговара Молитвом за оне који нас мрзе и вређају :Као првомученик Твој Стефан  који Ти се молио за оне који су га убијали, и ми Ти Господе припадамо и молимо да опростиш свима који нас мрзе и вређају, и нека ниједан од њих не погине нас ради, већ све спаси благодаћу Твојом, Боже Сведобри. Амин.

Loading