Данас је Светски дан шале

viber_slika_2023-04-01_09-09-21-841
Facebook

У многим земљама 1. април се обележава као Дан шале када а људи једни другима праве безопасне смицалице и објављују лажне новости, с циљем да их доведу у смешан положај. Направљена шала је првоаприлска шала, а онај који прави смицалицу у тренутку објављивања смицалице узвикује Априли-ли. У неким земљама, као у Уједињеном КраљевствуАустралији и Јужноафричкој Републици, подвале се праве само до поднева, а онај ко их направи после подне назива се априлском будалом (енглески April Fool). У многим другим земљама смицалице се праве током целог дана.

Најранија повезаност између датума 1. априла и прављења смицалица јавља се у Чосеровим Кантерберијским причама из 1392. године.

По једној верзији тумачења, 1. април као Дан шале настао је када је у  16 веку померен дан Нове године са  25.марта на 01.јануар. До тада се у многим  градовима Нова година обележавала 25. марта, а славље је трајало седам дана, односно до 1. априла. Према том тумачењу, они који су прихватили нови датум као дан Нове године збијали су шале са онима који су га и даље обележавали  1. априла.

У 18 веку се за овај дан сматрало да води порекло још од библијске личности Ноја. Према чланку из једних енглеских новина објављеном 1789. године, тог датума је Ноје први пут послао прерано прерано.

Познате смицалице

  • Берба шпагетаПанорама, телевизијска емисија на Би-Би-Сију1957. године је објавила познату првоаприлску шалу о томе како Швајцарци врше бербу шпагета са дрвета. Прилог је говорио о томе како је коначно искорењен напасник шпагетни жижак. Велики број гледалаца се јављао уредништву како би сазнали за могућности да сами узгајају своје шпагете.
  • Хамбургери за леворуке: 1998. године Бургер Кинг је у САД објавио рекламу о хамбургерима за леворуке, који су направљени тако да им садржај цури с десне стране.
  • Сан СерифГардијан је у свом додатку 1977. године објавио чланак који је похвално писао о овом измишљеном одмаралишту, о његова два острва (Аперкејс и Лоуеркејс), о његовом главном граду (Бодони) и о његовом вођи (Генерал Пика). Заинтересовани читаоци су били разочарани када су сазнали да су сва места измишљена, а да су њихова имена узета као термини из типографије.

Истинити догађаји 1. априла

Неки шокантни догађаји су се заиста дешавали 1. априла, па би често били прихватани са невјерицом:

  • Иран је 1979. године прогласио 1. април Даном републике. До данашњег дана многи не верују да је то стварни празник.
  • У данском граду Албертслунду 2009. године је једна школа замало изгорела до темеља јер ватрогасци нису вјеровали да су прва два позива била права.
  • извор и фото ВИКИПЕДИЈА

Loading