Kineski naučnici stvorili prvo „AI dete“ na svetu

maxresdefault
Facebook

Devojčica Tong Tong je predstavljena na izložbi „Frontiers of General Artificial Intelligence“ u Pekingu krajem januara, U pitanju je virtuelni AI entitet sa sposobnostima sličnim onima koje ima dete od tri do četiri godine, objavio je „South China Morning Post“.

Tong Tong može sama da uči, sebi dodeljuje zadatke, tumači ljudske namere i pokazuje emocije kao što su radost, bes i tuga. „Tong Tong poseduje um i nastoji da razume ljude. Ona razlikuje dobro od zla, izražava svoje stavove u raznim situacijama i ima moć da oblikuje budućnost“, navodi se u videu koji je predstavljen javnosti.

Tong Tong je razvio Pekinški institut za opštu veštačku inteligenciju (BIGAI) na čelu sa renomiranim kompjuterskim naučnikom, primenjenim matematičarem i kognitivnim AI naučnikom Džu Songčunom.

Posetioci izložbe su je navodno gledali kako podešava okvir za slike, čisti prosuto mleko i obavlja druge zadatke.

„Tong Test ima za cilj da osigura da se veštačka inteligencija može neprimetno integrisati u ljudska okruženja. Ovaj inovativni pristup označava novi pravac u testiranju veštačke inteligencije, naglašavajući praktične mogućnosti i vrednosti za razvoj veštačke inteligencije koja koristi društvu“, objasnili su naučnici.

Očekuje se da će Tong Tong u budućnosti koegzistirati sa ljudima.

 

Izvor: N1

Loading