Српска православна црква данас обележава САБОР 70 СВЕТИХ АПОСТОЛА

132469_70apostles_ls
Facebook

Српска православна црква слави овај празник 4. јануара по црквеном, а 17. јануара по грегоријанском календару, данас је један од најтужнијих датума – Сабор 70 светих апостола, који је посвећен сећању на страдање апостола Стахија, Амплија, Урвана.
Хришћани верују да је Бог, осим дванаест великих апостола који су познавали Исуса и били његови први ученици, изабрао још седамдесет других, који ће проповедати Јеванђеља и ширити хришћанство.
Свети Стахије је био први епископ Византа. Верује се да је многе пагане преобратио у Хришћанство, да је важио за доброг и праведног човека, и да је био велики говорник нарочито када су хришћанске беседе биле у питању.Свети Амплије и Урван, такође су били сарадници Светом Андреју и од њега су били постављени за епископе – Амплије у Лиди, или Диоспољу Јудејском, а Урван у Македонији. Познати по томе што су уништавали идоле и проповедали хришћанство, на себе су навукли гнев многобожаца па су их они обојицу убили.

Хришћански верници данас се сећају и других „малих апостола“ који су пострадали у славу Исуса. Свети Наркис је био епископ у Атини, због вере је мучен и тако убијен. Апелије свети, је био епископ у Ираклији Тракијској и, након дугог и богоугодног живота умро је у дубокој старости.
Сви ови светитељи данас су примери искрене и дубоке љубави и посвећености Богу. Верује се да сви који се данас нађу у невољи треба да се обрате овим апостолима молитвом:

„Апостоли свети, молите Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим“. Према народном веровању, свима који су у молитви искрени, помоћ ће доћи.

„И посла их два по два пред лицем својим у сваки град и мјесто куда намјераваше сам ићи… Идите; ево ја вас шаљем као јагањце међу вукове“.

Loading