Влада Републике Србије усвојила више Уредби о ограничавању цена

vlada-1
Facebook

Влада Републике Србије усвојила је на јучерашњој седници Уредбу о привременој мери ограничавања цене гаса и надокнади разлике у цени природног гаса набављеног из увоза или произведеног у Републици Србији у случају поремећаја на тржишту природног гаса, а услед глобалног поремећаја и наглог скока цене овог енергента у читавој Европи.

Циљ ове уредбе је ублажавање последица енергетске кризе у циљу заштите привреде и грађана који су упућени на коришћење овог енергента.

Енергетски субјекти који обављају делатност снабдевања природним гасом и снабдевања на велико принуђени су да овај енергент увозе по вишеструко вишој цени од цене из новембра прошле године.

Како би се обезбедила неопходна количина енергената за потребе привреде и грађанства и наступајућу грејну сезону, Влада је донела одлуку да се снабдевачима обезбеди право на надокнаду разлике у цени природноr гаса набављеног из увоза и цене природног гаса из увоза која се користила за обрачун цене за даљу продају снабдевачима, јавним снабдевачима и крајњим купцима за месец новембар 2021. године, као и право на надокнаду разлике у тренутној цени природног гаса произведеног у Србији у односу на исти месец прошле године.

Влада је усвојила Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница, којом ј прописана максимална малопродајна цена UHT млека са 2,8 процента млечне масти у паковању од једног литра, као и максимална маржа коју трговци могу да зарачунају, брашна типа Т- 400 глатко и Т-500 у паковањима до пет килограма, укључујући и пет килограма, као и укупну стопу марже, свињског бута и свињске плећке без костију(750,00), свињског врата и свињске слабине са костима, као и укупне стопе марже.

Уредбом је, такође, прописана максимална произвођачка и малопродајна цена свежег пилећег трупа(300,00), као и укупна стопа марже.

Ограничена је цена белог кристал шећера по килограму, као и његове произвођачке цене и прописано је да трговци на велико, који набављају шећер кристал у паковањима од једног, пет и десет килограма, морају да га дистрибуирају у малопродају у року од 15 од дана издавања исправе о преузетој роби.

У истој уредби наведено је да су привредни субјекти који се баве производњом наведених животних намирница дужни да испоручују производе у количинама које не смеју бити мање од просечних у последњих 12 месеци.

Чланови Владе усвојили су измењену Уредбу о ограничењу висине цена деривата нафте, чиме је њено трајање продужено до 31. августа текуће године, а у циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда грађана Србије.

На седници је донета  одлука о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте – оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља за 15 одсто од објављених усклађених износа акциза.Такође, за још седам дана продужена је и одлука о привременој забрани извоза Евро дизела EN 590.

извор:Влада Републике Србије

Loading