Трећа доза вакцине – ко су кандидати за њено примање?

IMG_2031
Facebook

У Србији је вакцинисано 50,1 одсто пунолетног становништва, али смо још далеко од колективног имунитета. Председница Националног стручног комитета за имунизацију, епидемиолог професорка Љиљана Марковић Денић каже за РТС да су дали препоруку да приоритетне групе буду оне особе које имају поремећај имунитета. Та трећа, бустер доза, додаје, требало би да подигне имуниски одговор и продужи његово трајање.

Љиљана Марковић Денић изјавила је у Дневнику РТС-а да тачан почетак вакцинације бустер дозом не може да кажее, али да је Национални стручни комитет донео препоруку базирану на доказима из литературе да се трећа доза уведе у нашу земљу, као што су препоруке и у другим земљама.

„Следи низ регулаторних механизама у Себији. Потребно је то правно да се заврши, АЛИМС да да одобрење и тако даље“, напомиње Марковић Денићева.

Истиче да је Стручни комитет за имунизацију и до сада давао препоруку за имунизацију.

„Дали смо препоруку да приоритетне групе буду оне особе које имају поремећај имунитета. За које се зна да је вероватно да тај имунски одговор краће траје, а то су људи на хемодијализи, са трансплантацијом органа, препоручили смо да то буду људи у старачким домовима и запослени у здравственим установама и установама за социјалну заштиту. То би био приоритет, а потом и сви остали грађани“, каже Марковић Денићева.

Та трећа, бустер доза, додаје, треба да подигне имуниски одговор и да продужи његово трајање.

„Као епидемиолог и члан Комитета да су све вакцине добре, оне које су добиле одобрење. За сада смо препоручили да они који су примили прву и другу дозу вакцине, то буде и трећа доза. Ми смо препоручили све вакцине“, напомиње Марковић Денићева.

Према њеним речима, мешања вакцина се показало у неким студијама као успешно, али нема довољан број доказа, па наш Комитет то још није дао као препоруку.

„Трећа доза је као заједничка доза претходне две вакцине, и тиме ћемо постићи подизање имунитета који су већ вакцинисани. Али, паралелно са тим морамо да радимо на промоцији вакцинације“, истиче Марковић Денићева.

За сада, напомиње, да ниједна вакцина не штити 100 посто, али има доказа да практично нема, иако оболе делта сојем, да нема тешке клиничке слике, нема хоспитализације у интензивној нези, што је, додаје, и поента вакцинације.

„Ми пратимо препоруке СЗО, а Србија је показала једну изузетну хуманост и племенитост донирањем вакцина околним земљама. Сигурно ћемо помоћи и овог пута помоћи оним земљама којима би требало, али истовремено бринући о свом становништву“, закључила је Марковић Денићева.

Извор: РТС, ТОП ПРЕС

Loading