Danas je sveti Trifun

d3c03086cab461fc863b41116de50c43_XL
Facebook 0

Srpska pravoslavna crkva 14/1. Februara proslavlja  Svetog mučenika Trifuna, koji se u narodu slavi kao zaštitnik mnogih zanata i onih koji iskreno vole negujući hrišćansku ljubav.

Crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, posebno naglašujući  njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti
Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifu

U „Ohridskom prologu“ Svetog vladike Nikolaja Velimirovića govori se o skromnosti i isceliteljskoj moći svetitelja koji je „u detinjstvu čuvao guske i jedini mogaše pomoći ludoj kćeri cara Gordija“.

Sveti Trifun, je stradao 250. godine u Nikeji, od mača hristobornog rimskog cara Dakija Sahranjen je skromno u selu Kampsadi u Frigiji, gdje je i rođen.
Kult Svetog Trifuna je veoma razvijen u srpskim krajevima, a slave ga posebno vinogradari, dok ga svojim zaštitnikom smatraju i gostioničari.

 

Vinogradari na dan Svetog Trifuna idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, poslije dugog zimskog perioda, pa da počne bujati u proljeće koje se već počinje primicati.

Svetog Trifuna slave neke srpske porodice kao krsnu slavu, a njemu se moli da zaštiti polja od poplava, grada i raznih štetočina.

 4,040 total views,  3 views today

Slider