KUD “Štule“ iz Voluje u akciji „Očuvajmo stare zanate“

57004811_680548555716909_5269657613557039104_n
Facebook

“  Aktivnosti  našeg KUD-a zasnovane su na tezi   da smo budućim generacijama dužni  da prenesemo kulturnu baštinu  našeg naroda u izvornom obliku, onakvu kakvu smo nasledili od naših predaka” izjavila je predsednica  KUD “Štule” Rozica Dragojlović povodom formiranja nove sekcije društva  u okviru akcije “Očuvajmo stare zanate “. “Zbog toga smo osnovali sekciju za izradu ručnih radova na način kako su to činile bake naših baka “.

Za prvi sastanak sekcije  u prostorije Udruženja pozvane su   Ljubinka Marković, Vojinka Dragulović, Vojinka Mijucić, Živadinka Jovanović i Dušanka Spasić koje su članovima sekcije ručni  pokazale kako se formira i tka na starom razboju (sama priprema i postavljanje glavnih niti za tkanje iziskuje veliku koncentraciju i umeće – u okviru predstavljanja zanata samo za početak upotrebljeno je 1000 metara konca, prim. autora). Planirano je da će se sekcija u ubudućem radu  baviti  tkanjem ćilima,tapiserija,podmetača i ponjava.

“ Interesovanje za naše aktivnosti je takvo da smo sigurni da nema bojazni da će mlađe generacije zaboraviti svoju tradiciju” rekao ju član KUD-a Živorad Jovanović.

Loading