Predstavom „Primadone“, zatvorene 15. Pozorišne svečanosti „Žanki u čast“

Facebook

Pozorišne svečanosti „Žanki u čast“, Festival malih pozorišnih formi koji neguje tradicionalni pristup pozorištu, Udruženje građana „Žanka Stokić“ iz Rabrova organizuje  u cilju očuvanja sećanja na   lik i delo najveće srpske glumice 20. veka Živane Žanke Stokić koja je veći deo svog detinjstva provela upravo u Rabrovu. 15. Pozorišne svečanosti „Žanki u čast“, održane u Rabrovu od 04.-07. novembra ove godine, zatvorene su predstavom „Primadone“ “  Teatra Carte Blanch u kojoj su nastupile dve dive naše pozorišne umetnosti: Tanja Bošković i Rada Đuričin. Publika je i ovu predstavu nagradila pravim ovacijama.

dsc_4541 dsc_4564

Tradicionalno, na kraju svakih svečanosti , dodeljuje se nagrada za najbolje glumačko ostvarenje. Umetnički savet u sastavu : Toma Kuruzović, reditelj i glumac, Bojan Veljković, magistar primenjenih umetnosti i Ljiljana Jović, istoričar umetnosti, odlučio je da Plaketa „Žanka Stokić“ za najbolje glumačko ostvarenje 15. Pozorišnih svečanosti „Žanki u čast“, pripadne  glumici Jeleni Đokić za lik Blanše Dioba u predstavi „Tramvaj zvani želja“ Zvezdara teatra iz Beograda. Obrazlažući svoju odluku  Umetnički savet je između ostalog izneo da je  : „ Izvrsnom glumom Jelena Đokić  bila posrednik između publike i tragičnih odnosa porodice savremenog društva uz sve što ona predstavlja-nasilje u porodici, zlostavljanje, duhovnu bedu i materijalnu nemaštinu, prenoseći snažan glas lčika neuklopljenog u sredinu koja ne prepoznaje lepotu, tananost i duhovnost… Afektivnim izvođenjem Jelena je pronikla u motive, strahovanja i probleme koji opsedaju savremenog čoveka i društvo uspevši da priču učini uneverzalnom“.Nagrada će glumici biti uručena na sceni Zvezdara teatra u Beogradu, nakon izvođenja predstave „Tramvaj zvani želja“.

Kao i prethodnih, i ovogodišnje Pozorišne svečanosti „Žanki u čast“  su pobudele veliko interesovanje srpske kulturne javnosti i medija koji su svakodnevno pratili i izveštavali o njima.

 

FOTO : Vladimir Petrović

Loading