Ученици из Волује : „Све је лепо и интересантно на часу Влашки говор „

IMG_3266
Facebook

У ОШ „Слободан Јовић“из Волује, од почетка ове школске године као изборни предмет учи се и Влашки говор са елементима националне културе.

„ Повод за увођење овог предмета је, пре свега, велика заинтересованост родитеља али  и наша обавеза да децу упознамо са њиховим коренима, говором и традицијом „,  рекла је в.д. директорка ове образовно- васпитне  установе,  Душица Јаношевић и наставила : “ Изборни предмет Влашки говор са елементима националне културе је уведен у нашу школу  од септембра 2017. године.Формиране су 4 групе ученика за први и други циклус основног образовања и васпитања. Групе су формиране на основу Стручног упутства о формирању одељења и начину финансирања у основним и средњим школама за школску 2017/18. годину  Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Сви ученици су добили бесплатне уџбенике посредством Националног савета Влаха, коме се овом приликом захваљујемо“.

У школи ,тренутно, Влашки говор учи 38 ђака, што је  близу 30 % од укупног броја ученика, а предају га:  Јасмина Мартиновић, Розица Драгојловић, Живорад Жулумовић и Бобан Грујић. Учитељи су завршили посебну обуку и познају влашки говор.

„Деца  показују велику заинтересованост за овај предмет. Све им је интересантно а интересовања варирају,  наравно у зависности од узраста. Најмлађима су то свакако слова и бројеви а свима посебно чињеница да се током читавог часа прича само на влашком,“ заједничка је констатација предавача. „ Можда би било добро сагледати могућности да се деца из различитих школа сусретну на неком заједничком дружењу на коме би се причало  на влашком, као и  да се израде ЦД-ови са правилним изговором и акцентом појединих речи и израза“ рекла је Јасмина Мартиновић .

„ Све нам је лепо на овом часу „ са осмехом и у хору одговорили су нам како они најмлађи тако и ђаци четвртог разреда . „Највише волим кад научим неко ново слово па га покажем родитељима“ весело добацује малишан из прве клупе, „ и кад чујем неку песмицу коју ми је певала бака кад сам била мала“ додаје цурица поред њега. „ Ништа нам није тешко, и нема много да се учи.“

Loading