Семинар за предаваче изборног предмета Влашки говор са елементима националне културе

20170924_103542
Facebook

Одлуком Министарства просвете Републике Србије пре четири године као изборни предмет у основним школама уведен је Влашки говор са елементима националне културе. Како  време пролази све већи број деце опредељује се за овај изборни предмет што ствара  потребу за стручним усавршавањем наставног особља које га предаје. Из тог разлога је у Волуји, у организацији Националног савета влаха Србије, у О.Ш. „ Слободан Јовић“одржан семинар  за  просветне раднике са територије општина Кучево, Жагубица, Мајданпек, Свилајнац, Мало Црниће и Велико Градиште. Семинар је одржан у Волуји јер су се од ове школске године и ученици ове школе изјаснили да желе да , као изборни предмет, уче Влашки говор са елементима националне културе, те је Влашки национални  савет Србије одлучио да семинар одржи управо у овој школи.Едукатори на семинару били су : аутор и предавач -Милена Голубовић ,координатор  и предавач Слободан Голубовић и предавачи Мр. Татјана Дражиловић и Снежана Ранђеловић Маринчић. Просветни радници који заврше ову обуку добијају уверења која им омогућавају да држе наставу из наведеног предмета.

На самом почетку полазницима семинара обратили су се Радиша Драгојевић председник Националног савета влаха Србије, Новица Јаношевић први подпредседника НСВС и Душица Јаношевић  директор школе.

Драгојевић је у име Националног савета захвалио свим присутнима што су препознали значај влашког говора, што на овај начин чувају влашки говор, културу и традицију од заборава .Изучавање предмета Влашки говор са елементима националне културе свакако ће допринети да млађи нараштаји буду боље упознати ко су и шта су, одакле потичу и да су аутохтон етнос.

 

 

Loading