Легенда о Краку лу Јордану ускоро и на филмском платну

Facebook

 

О Краку лу Јордану – легендарном и  мистеријом прекривеном археометалурушком налазишту из трећег века нове ере на ушћу Бродичке реке у Пек,  много тога је написано. Током седамдесетих година прошлог века вршена су и ограничена истраживања и након тога као да га је поново прекрила патина времена… Све до сада – уз све пратеће активности које ће по замисли културних и туристичких посленика довести до тога да , јединствена у Европи, ливница и топионица драгоцених метала из римског периода поново засија пуним сјајем, помало заборављена прича о Краку лу Јордану биће испричана и на филмском платну. О томе је данас у Свечаној сали СО Кучево одржана конференција за медије на којој је саопштено да ће у Продукцији „Слике живота“ власника Дејана Радуловића бити снимљен  документарни филм о Краку лу Јордану.

На конференцији су сем Радуловића, говорили и директор Туристичке организације „Кучево“ Небојша Брсановић и  један од најбољих познавалаца историјских прилика овога краја, сликар Петар Анђелковић.

Брсановић је говорио о значају који Краку лу Јордан има као туристички потенцијал овога краја и о напорима који ће бити предузети да он постане прави туристички драгуљ.

 

Петар Пера Анђелковић је изнео краћи историјат самог Краку лу Јордана као рударског комплекса као и о испирању и вађењу злата кроз векове.

 

Дејан Радуловић, аутор и  водитељ  емисија „Слике живота“  је у свом обраћању истакао да, иако иза себе има више од 200 снимљених документараца, пред снимање овог филма „осећа трему“ –  колико сматра да је филм о Краку лу Јордану  захтеван и колики значај има.

 

Почетак снимања  се очекује ускоро

Loading