Dobar prinos pšenice u Braničevskom okrugu

RfcktkqTURBXy9mODdiNDIzMzBkMTBlMWQ4ZGMzMGVhNjg3Nzk3NjJjNC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA
Facebook

Žetva pšenice 2017. ulazi u svoju završnu fazu. Požnjevena su skoro sva polja na teritoriji Braničevskog okruga i prosečan prinos je 4,2 hiljade  kilograma suvog zrna po hektaru. Ovogodišnji komercijalni kvalitet pšenice određen na otkupnim mestima na osnovu hektolitarske mase (masa jednog hektolitra pšenice izražena u kilogramima) je veoma dobar ( u velikom broju uzorkovane žitarice  bio je znatno viši od standardnih 76 kilograma jer se kretao i do 80 kilograma). Kada se radi o  procentu vlage u zrnu i on se kretao u granicama standarda od 13 odsto  I na njega kao da nisu uticale visoke temperature kojima je pšenica bilo izložena.

Savetodavac i stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj  službi Požarevac, Jorgovanka Vlajkovac, u izjavi za medije pojasnila je neke momentе vezane za otkup pšenice :

Treba napomenuti da se uvodi i određivanje tehnološkog kvaliteta pšenice, kao parametar na otkupnim mestima na osnovu sadržaja proteina u zrnu i sedimentacione vrednosti. Postoji mogućnost da pšenica bude otkupljivana po klasama. Određene su tri klase. Prvu i drugu čine hlebne sorte pšenice i poboljšivači, a treću, sorte koje imaju ispod 11 odsto proteina u zrnu”.

 

Loading